In de rol van een sluwe rat

Oude gamers kunnen elkaar weer de hersens inslaan, opblazen of elektrocuteren zoals ze dat al in 1984 deden. Spy vs. Spy is namelijk sinds eind juni te spelen op Android-apparaten (en twee jaar geleden verscheen het al op iOS). In deze uitvoering van het klassieke Atari-spel kruip je in de rol van een sluwe rat die probeert te ontsnappen uit een ambassade. Met behulp van slapstickachtige boobytraps – bijvoorbeeld bommen, emmers water of een springveer – moet je een concurrerende spion te slim af zijn. Want om te ontsnappen moeten eerst een paspoort, geld, sleutel en geheime documenten worden gevonden op plekken waar de ander mogelijk een val heeft geplaatst. Ten opzichte van het blokkerige origineel is Spy vs. Spy visueel een hele verbetering. Maar de interface is frustrerend en log. Zo kun je een personage niet tegelijkertijd bewegen en een val zetten of vechten met de andere spion. Zo wordt Spy vs. Spy niet alleen een gevecht tussen spionnen, maar ook een gevecht met het geduld van de speler.

    • Hans Klis