Ik geef veel geld uit aan mijn tuin

David Koster (24) werkt als projectmanager bij platenlabel Top Notch. Hij is verantwoordelijk voor Nederlandse, Belgische en Surinaamse artiesten. David woont samen in een appartement in Rotterdam.

Foto peter de krom

‘Ik werk vijf dagen op kantoor, maar in het weekend ben ik ook vaak bezig, want dan zijn er veel optredens. Als projectmanager bij Top Notch probeer ik zoveel mogelijk bij de concerten van mijn artiesten te zijn. Ik ben namelijk hun aanspreekpunt, maar ik regel ook de publiciteit. Ik zorg dat de verkoop goed verloopt en dat audio en artwork op tijd worden ingeleverd. Op dit moment vallen onder meer Typhoon, Sjaak en Trafassi onder mijn hoede en daarnaast ben ik nog projectmanager voor een aantal Belgische en Surinaamse artiesten.

„In de praktijk komt het erop neer dat ik ongeveer 45 uur per week werk voor 1.800 euro netto in de maand. Daar ben ik erg tevreden mee. Ik liep stage bij Top Notch en ben twee jaar geleden blijven hangen. Dat was een droom die uitkwam, want ik wilde altijd al de muziekbusiness in. Ik begon als junior en werk nu anderhalf jaar als projectmanager. Na twee jaar werkervaring krijg je hier salarisverhoging, dus die zal ik binnenkort ook krijgen.

„Ik ben niet veel bezig met de hoogte van mijn inkomen. Je moet in de muziekindustrie niet verwachten rijk te worden. Het gaat om de muziek, om het creatieve aspect. En als projectmanager verdien je bij elk label hetzelfde. Op den duur zou ik wel meer met artiesten de studio in willen gaan, dan ben je meer bezig met het emotionele en psychologische proces van een artiest”

‘Ik heb altijd al muziek verzameld en ik koop zodoende veel vinyl. Platen spreken me namelijk veel meer aan dan cd’s, dat zijn gewoon schijfjes die je in de cd-speler stopt. Een lp is groot, rauw en tastbaar. Het is de letterlijke bron van de muziek die erin is geperst. Bovendien is de geluidskwaliteit veel beter dan die van een cd. Ik heb nu zo’n tweehonderd lp’s, dus nog niet extreem veel. Het liefst heb ik een hele muur vol met vinyl.

„Hoewel ik meestal tweedehands platen koop, gaat er veel geld aan op. Een nieuwe plaat kost zo’n 25 euro, tweedehands al snel zo’n 10 tot 15 euro. Maandelijks koop ik drie tot vijf platen. Qua muzieksmaak gaat het alle kanten op.

„Verder heb ik de afgelopen tijd veel geld uitgegeven aan onze tuin. Mijn vriendin en ik wonen sinds kort in een benedenwoning in Rotterdam en ik heb de hele tuin netjes gemaakt voor de zomer. Ik heb onkruid gewied, nieuwe tuinspullen gekocht en elke zaterdag ga ik met mijn vriendin naar de markt en koop ik nieuwe planten.

„Het is niet per se zo dat mijn vriendin geen groene vingers heeft, maar dat ik ermee aan de slag ging, is gewoon zo ontstaan.”

    • Liza Titawano