Ian Thorpe en andere homo’s

Het baart nog altijd opzien als een (voormalig) topsporter bekendmaakt dat hij/zij homo/lesbienne is. Meest recente voorbeeld: de Australiër Ian Thorpe, de zwemmer die onder meer negen olympische medailles veroverde. Op een Australische tv-zender trok Thorpe (32) zondag eerdere ontkenningen in en vertelde hij dat hij pas twee weken geleden aan de mensen om hem heen had „durven zeggen” wat zijn seksuele geaardheid is.

Thorpe, rijk geworden dankzij commerciële contracten die zijn status van supersporter hem opleverden, kreeg naar verluidt 300.000 euro voor het interview-met-onthulling. Dat voelt ongemakkelijk. Nog ongemakkelijker voelt het dat hij uit vrees voor negatieve reacties in Australië al die tijd verzweeg dat hij homo is, ook al gingen er al jaren geruchten – en ook dat geroddel is weinig verheffend.

Andere sporters gingen Thorpe voor. De Duitse ex-voetballer en 52-voudig international Thomas Hitzlsperger, de Amerikaanse basketballer Jason Collins, de Nederlandse turner Jeffrey Wammes, enzovoorts, enzovoorts. Ook Australiërs, zoals Alyson Annan, die vroeger gold als de beste hockeyster ter wereld en getrouwd is met Carol Thate, ex-aanvoerster van het Nederlandse hockeyteam. Zij gaven al eerder een interview op de Australische tv en kregen daar „alleen maar positieve reacties” op, zo vertelde Annan op de website heldenonline. Dat overkwam ook Thorpe, in eerste instantie.

Maar dat wil niet zeggen dat homoseksuele geaardheid in alle geledingen in de sport als een normaal verschijnsel wordt gezien. Daarvoor wordt ‘homo’ nog te vaak als scheldwoord misbruikt.

Ook Nederland is geen land waar homo’s en lesbiennes onbekommerd kunnen sporten, dus zonder op vooroordelen te stuiten. In mei van dit jaar kwam een aantal sportbestuurders voor de tweede maal bijeen ter bespreking van het actieplan Naar een veiliger sportklimaat dat NOC*NSF en de sportbonden, waaronder de KNVB, hebben opgesteld. Een korfballer en een (amateur)voetballer vertelden hoe zij jarenlang uit angst voor de reacties hun seksuele voorkeur verzwegen; reacties als ‘je bent toch geen homo?!’

„Je bent pas een homo”, zei de homoseksuele ex-topzwemmer Johan Kenkhuis onlangs op Radio 1, „als je uit de kast bent gekomen.” Maar zover is het voor menig (top)sporter dus nog lang niet, ondanks de te waarderen inspanningen van de bonden. Volgens NOC*NSF-voorzitter Bolhuis is het een zaak van lange adem. Een juiste, maar ook treurig stemmende constatering. Op dit punt is het actieplan pas geslaagd als homoseksuele sporters met hun ‘onthullingen’ geen opzien meer baren, en als die geen geld meer waard zijn om de simpele reden dat van nieuws helemaal geen sprake is.