Human Rights Watch: onwettige luchtaanvallen Israël doden burgers

Rook stijgt op na een Israëlische luchtaanval in de Gazastrook. Foto AP/ Ariel Schalit

Volgens Human Rights Watch zijn er luchtaanvallen van Israël geweest die gericht waren op gebouwen waar zich burgers bevonden, die vervolgens werden gedood. “Onwettig” noemt de organisatie die wereldwijd mensenrechten behartigt deze aanvallen in een persbericht; Israël moet stoppen met aanvallen die niet op militaire doelen gericht zijn.

De Verenigde Naties schatten al eerder dat van de 178 Palestijnen die tot eergisteren gedood werden door Israëlische luchtaanvallen - inmiddels is dat aantal de 200 gepasseerd - zo’n 77 procent burger was. Onder hen waren tientallen kinderen.

Human Rights Watch onderzocht vier Israëlische luchtaanvallen waarbij er burgerdoden vielen tijdens het huidige offensief in Gaza. Die waren niet gericht op een rechtmatig militair doelwit of werden uitgevoerd ondanks het feit dat de kans op burgerdoden disproportioneel was in verhouding tot het militaire gewin.

Sarah Leah Whitson, directeur voor het Midden-Oosten bij de organisatie, zegt dat hoewel Israël predikt “nauwkeurig” aan te vallen, dit amper zo genoemd kan worden gezien het aantal burgerdoden.

Maar ook Palestina blijft kritiek niet bespaard. De gewapende groeperingen, voornamelijk Hamas, moeten stoppen met de willekeurige raketaanvallen die gericht zijn op gebieden in Israël waar mensen wonen.

Israël bombardeert huizen Hamas-leiders

Zoals beloofd heeft Israël zijn luchtaanvallen geïntensiveerd, nadat Hamas gisteren weigerde een staakt-het-vuren te accepteren. Vannacht werden er aanvallen uitgevoerd op de huizen van meerdere leiders van Hamas in de Gazastrook, schrijft persbureau AFP. Zo was het huis van Mahmoud al-Zahar, medeoprichter van Hamas, gebombardeerd. Er was op dat moment niemand thuis.

Ook de huizen van Hamas-politici Bassem Naim, Fathi Hammad en Ismail al-Ashqar werden gebombardeerd.

Gisteravond viel de eerste Israëlische dode sinds het conflict tussen Israël en Hamas ruim een week geleden escaleerde. Het ging volgens het Israëlische leger om een man die voedsel naar soldaten bij de noordelijke grensovergang met Gaza bracht.

    • Frank Huiskamp