Hoe Macintosh - die van Dolcis en Manfield - probeert te overleven

Foto ANP

Overleven. Dat is waar het Nederlandse retailbedrijf Macintosh de afgelopen tijd vooral mee bezig is geweest. Gisterochtend presenteerde de eigenaar van schoenenwinkels als Dolcis, Invito en Manfield, het goedkope Scapino en woonwinkel Kwantum, een uitvoerig reddingsplan. Dankzij een aandelenemissie en noodkredieten kan het winkelbedrijf er voorlopig weer even tegenaan. Vijf vragen:

1. Ging het dan zo slecht met Macintosh?

Al jaren kampt het winkelbedrijf met de economische crisis en het lage consumentenvertrouwen. Maar dat is niet het enige. Volgens deskundigen zijn de winkels gewoon niet onderscheidend genoeg. Vorig jaar beleefde het concern “een van de slechtste jaren” ooit, zo staat in het jaarverslag. De omzet daalde met 7 procent naar 822 miljoen euro en er was een verlies van 12 miljoen euro.

Sinds begin vorig jaar is er een nieuwe strategie: meer focus op internetverkopen, verliesgevende winkels sluiten. Maar volgens retaildeskundigen kwam die koerswijziging te laat. Webwinkels als Zalando zijn moeilijk bij te benen, laat staan in te halen.

2. Wat houdt het reddingsplan in?

Het bestaat uit een aandelenemissie en noodkredieten. Banken verstrekken minder krediet dan voorheen én zij stellen hieraan strengere voorwaarden.
ABN Amro, BNP Paribas, ING en Rabo wilden alleen geld lenen als Macintosh zijn vermogen zou versterken met 39,5 miljoen euro.

Dat geld sprokkelt het beursgenoteerde bedrijf op twee manieren bij elkaar: het geeft ruim 2,4 miljoen nieuwe aandelen uit, die samen minimaal 19,5 miljoen euro opleveren, en het heeft zijn grootaandeelhouders om hulp gevraagd. Zij verstrekken een lening van 20 miljoen euro. Macintosh wil hen terugbetalen met de opbrengst uit de verkoop van Kwantum. De noodlijdende woonwinkel staat te koop.

De banken verstrekken een krediet van 140 miljoen euro, tot 2018. Drie leden van de raad van bestuur, onder wie de nieuwe topman Kurt Staelens, kopen voor 100.000 euro nieuwe aandelen, “om hun vertrouwen in de toekomst te onderschrijven”.

3. Wie zijn die grootaandeelhouders?

Dat zijn investeringsmaatschappijen: Breedinvest, van de familie Blokker, Navitas Capital, van de familie Zeeman, Arkelhave, van Jaap Bastmeijer, de eigenaar van Nettorama, en Via Finis, het beleggingsvehikel van de familie De Groen, tot 1994 eigenaar van bierbrouwerij Grolsch.

4. Hoe ziet de toekomst van Macintosh er nu uit?

Het goede nieuws is dat Macintosh de komende jaren qua financiering vooruit kan, al betaalt het bedrijf hoge rentes. Het kan zich nu richten op het uitvoeren van zijn nieuwe strategie. Uit de voorlopige halfjaarcijfers blijkt dat de omzet 6,8 procent is gestegen (van 380 miljoen vorig jaar naar 405 miljoen euro nu), maar dat het verlies na een half jaar 13 tot 14 miljoen euro bedraagt. Macintosh is ervan overtuigd dat het de goede kant opgaat.

5. De nieuwe topman staat een taaie klus te wachten?

Kurt Staelens, die per 1 augustus de taken van Frank de Moor overneemt, heeft er alle vertrouwen in. Hij is “zeer gemotiveerd” om aan de slag te gaan. “Met de nieuwe solide financiële basis en het uitstekende eerste half jaar gaat Macintosh met gedrevenheid de strategie verder uitvoeren”, zo liet hij optekenen.

    • Barbara Rijlaarsdam