Hoe harder Henk gaat, hoe meer vonken eraf vliegen

Speedrunning is een hobby op zich: het zo snel mogelijk uitspelen van games die daar niet per se voor zijn gemaakt. Action Henk put hier inspiratie uit. In de rol van Henk – bierbuik, bakkebaarden – moet je medailles winnen op parkoersen van Darda-banen en speelblokken. Het Nederlandse RageSquid heeft goed gekeken naar klassiekers als Mario Kart; hoe harder je gaat, hoe meer vonken eraf vliegen. Maar het kan nog beter. Zo mist er wat bravoure in de presentatie, bijvoorbeeld als je een jurkje voor Henk vrij speelt, en waren extra trucs om snelheid op te bouwen welkom geweest. Voor een tientje is de huidige handvol korte levels ook wat karig. Gelukkig: het spel is nog niet af en de makers beloven meer en beter. Maar Action Henk is al wel te koop, dus mag er een oordeel worden geveld. Amusant, maar nog niet scherp genoeg.

    • Niels `t Hooft