Hamas wijst bestand met Israël definitief af

Israëlische soldaten zitten in de schaduw aan de grens met Gaza.
Israëlische soldaten zitten in de schaduw aan de grens met Gaza. Foto EPA / Atef Safadi

Hamas heeft Egypte laten weten het voorgestelde bestand met Israël officieel af te wijzen. Hamas wees het staakt-het-vuren eigenlijk gelijk al van de hand, maar zei gisteren nog ‘in overleg’ te zijn. Nu zegt Hamas de wapenstilstand definitief niet te willen.

Een woordvoerder van Hamas zei tegen persbureau Reuters:

“Dit is de uitkomst van alle interne discussies. We hebben ons vannacht verontschuldigd bij Egypte, maar laten weten dat we het afwijzen.”

Israël richt pijlen op huizen Hamasleiders

Israël vuurde vandaag raketten af op de huizen van vier leiders van Hamas, meldde Hamas zelf. Volgens de hulpdiensten zijn in negen dagen tijd 204 Palestijnen omgekomen door Israëlische bombardementen. Daarnaast zijn zo’n 1450 mensen gewond geraakt. De luchtmacht bestookte de woningen van Jamila Shanti, Fathi Hamas, Ismail Ashkar en Mahmoud Zahar een sleutelfiguur in de gewelddadige machtsgreep van Hamas in de Gazastrook in 2007.

Veel Hamas-leiders zitten sinds het begin van het Israëlische offensief ondergedoken. Bij de bombardementen werden ook meer dan twintig andere huizen aangevallen. Human Rights Watch noemt de luchtaanvallen vandaag onwettig.

Palestijnen op de vlucht

Ondertussen zijn opnieuw honderden Palestijnse gezinnen in Gaza op de vlucht geslagen vanwege de luchtaanvallen. Vier Palestijnse kinderen werden gedood en raakten gewond bij een raket die op het strand van Gaza terechtkwam.

Israël riep tienduizenden burgers in Gaza op hun huizen te verlaten, vermoedelijk vanwege meer luchtaanvallen en waarschuwde ook de patiënten van een revalidatiekliniek te vertrekken. De directeur van het ziekenhuis heeft gezegd dat iedereen zal blijven. De patiënten zouden nergens heen kunnen en niemand kan zelfstandig lopen.