Graaien in de vuilnisbak of een stiekeme fax: vijf voorbeelden

Foto iStock

Het was zo verleidelijk: 28 miljoen dollar. Voor een intern rapport over een computermodel, een plattegrond van een fabriek. Een document over het proces en de benodigde apparatuur om een productielijn voor titantium dioxide te ontwikkelen. En, nou ja, zo nog wat pdf’jes.

Nu moet Walter Liew, een Vietnamese Amerikaan, vijftien jaar de cel in. Schuldig bevonden aan bedrijfsspionage. De informatie die hij doorspeelde aan het Chinese chemiebedrijf Pangang Group Co komt namelijk van hun Amerikaanse concurrent DuPont. En dat mag niet, oordeelde de rechter.

Bedrijven doen gekke dingen om aan informatie te komen. Zo huurde het farmaciebedrijf GlaxoSmithKline een adviesbureau in dat nu door de Chinese autoriteiten wordt aangeklaagd wegens het ‘illegaal verhandelen van persoonsgegevens’.

Vijf opvallende gevallen van bedrijfsspionage:

1. Apple (2011)

Hij had nog zó gezegd: niet naar zijn Apple-account mailen. Die zou het IT-team kunnen scannen. Liever gebruikte Apple-manager Paul Shin Devin zijn hotmail of gmail om leveranciers in landen als Singapore en Taiwan verkoopcijfers en prijsinformatie te sturen. Informatie waardoor zij gunstige contracten met Apple konden sluiten. En waarvoor Devin bij elkaar zo’n 2,4 miljoen dollar kreeg.

Straf: Devine bekende schuld en heeft ten minste 2,28 miljoen dollar terugbetaald.

2. DSM (2012)

Mislukken kan het ook. Een stel hackers dat wilde inbreken in de database van DSM, liet op de parkeerplaats van het chemiebedrijf in Heerlen een usb-stick met spionagesoftware achter. In de hoop dat een werknemer de stick zou vinden, en op een bedrijfslaptop zou aansluiten. De stick werd gevonden, ja. Alleen ging de werknemer er niet zelf mee aan de haal, maar bracht het ding naar ICT.

Straf: DSM heeft geen aangifte gedaan. Het bedrijf vond de poging ‘nogal knullig’.

3. Boeing/Rockwell International Corp (2008)

Bijna dertig jaar wist Dongfan Chung, een in China geboren ingenieur bij Rockwell, ongemerkt informatie over het Amerikaanse Space Shuttle programma naar de Chinese autoriteiten door te sturen. Bij een inval in zijn huis in 2006 trof de FBI (Chung was inmiddels tegen de 70) ruim 300.000 pagina’s aan technische informatie aan. Over de Chinook helikopter, de F-15 straaljager. En die shuttle dus.

Straf: 15 jaar en 8 maanden celstraf.

4. Starwood (2010)

In plaats van werknemers van Starwood Hotels & Resorts zover te krijgen informatie naar hen door te sturen, plukte Hilton Worldwide er gewoon twee weg bij hun oude baas. De mannen waren bij Starwood betrokken bij de ontwikkeling van luxe ‘lifestyle’ hotels als W.. Niet lang na hun overstap kwam Hilton met plannen voor een eigen keten ‘lifestyle’ hotels: Denizen. Vonden ze bij Starwood geen toeval.

Schikking: Voor ten minste twee jaar mocht Hilton geen nieuwe hotelketen ontwikkelen die zou kunnen concurreren met de ‘lifestyle hotels’ van Starwood.

5. Unilever (2001)

“Een onfortuinlijk incident“, noemden ze het bij Procter & Gamble. Pijnlijk, op zijn minst. Maandenlang hadden werknemers van de levensmiddelenfabrikant in het geheim door de vuilnisbakken bij het kantoor van Unilever in Chicago gegraaid. Op zoek naar documenten met concurrentiegevoelige informatie. Vonden ze uiteindelijk ook: zo’n tachtig pagina’s over Unilevers haarverzorgingsproducten.

Schikking: Procter bracht Unilever zelf op de hoogte van de diefstal en schikte voor 10 miljoen dollar.

    • Eva Oude Elferink