Gallopin pakt na geel ook ritzege in Tour

Tony Gallopin viert zijn etappezege . Foto EPA / Kim Ludbrook

Tony Gallopin heeft in de Tour de France opnieuw zijn visitekaartje afgegeven. De Franse renner van Lotto-Belisol won de 187 kilometer lange elfde etappe van Besançon naar Oyonnax. Eerder reed de huidige nummer vijf van het algemeen klassement al een dagje in de gele trui.

Het geel blijft om de schouders van Vincenzo Nibali, die 2.23 minuten voorsprong heeft op nummer twee Richie Porte. Alejandro Valverde (2.47) staat derde.

Het peloton moest in de slotfase vier venijnige cols bedwingen, maar opvallend genoeg sloeg Gallopin juist zijn slag in de afdaling. Hij reed weg bij Peter Sagan, die nog altijd wacht op zijn eerste ritzege deze Tour. Bijna wist het uitgedunde peloton de Fransman nog te achterhalen, maar John Degenkolb kwam uiteindelijk een kleine seconde tekort om te winnen.

De etappe in bulletpoints:

  • De vlucht van de dag werd verzorgd door Cyril Lemoine, Anthony Delaplace en Martin Elmiger.
  • Tom-Jelte Slagter slaagde er niet in de oversteek naar de koplopers te maken.
  • Nicolas Roche moest als laatste van de koplopers capituleren.
  • De Amerikaan Andrew Talansky, winnaar van voorbereidingskoers de Dauphiné, zat er vandaag helemaal doorheen. Hij ondervond veel hinder van zijn val in de zevende etappe, raakte op achterstand en zat minutenlang snikkend op een vangrail. Wel finishte hij binnen de tijdslimiet. Maar of hij morgen nog opstapt…
  • Wereldkampioen Rui Alberto Costa verliest zijn negende plaats aan Bauke Mollema.
  • In de rituitslag was Tom Dumoulin de beste Nederlander, hij finishte als achtste.

Daar kwam hij toch binnen, Andrew Talansky:

Het klassement:

Twitter avatar Zfire_estel648 Zfire_M’jora13 BMC Classement général. Les français s’en sortent bien pour ce #TDF2014 http://t.co/qifrrOeFfy
    • Anouk Eigenraam