Een hommage aan het rollenspel

Divinity: Original Sin, van Belgische makelij, verzamelde dik een jaar geleden bijna een miljoen dollar op crowdfundingplatform Kickstarter. Nu is het af. Bij aanvang creëer je twee personages met eigen vaardigheden. Beiden zijn source hunters, wat wil zeggen dat ze misbruik van magie bestrijden. Het tweetal trekt een Tolkienesk landschap in, bestrijdt beurtelings tegenstanders in tactische gevechten en pikt steeds meer vreemde reisgenoten op. Via een dialoogsysteem maak je keuzes in gesprekken, namens beide hoofdrolspelers. Je kunt jezelf dus tegenspreken, waarna de dobbelsteen bepaalt hoe het verhaal verder gaat. Eigenlijk werkt dit alleen goed als je met iemand samen speelt; wat fantastisch is. Hoewel Original Sin genreconventies schijnbaar slaafs volgt, is de uitwerking van zo veel persoonlijkheid voorzien dat je dit gerust mag zien als een hommage aan de historie van rollenspelen. Het is als een klassiek boek dat tijd en geduld vraagt, en terugbetaalt met een wonderlijke ervaring.

    • Harry Hol