Dit zijn ‘de tankstations van de toekomst’ - voor een tientje ben je mede-eigenaar

Voor een tientje kan je vanaf vandaag mede-eigenaar worden van een landelijk netwerk van snellaadpunten voor elektrische auto’s. Of - in de woorden van Fastned-oprichter Michiel Langezaal - van “de tankstations van de toekomst.”

Want de verkoop van elektrische auto’s mag dan stevig gestimuleerd worden door belastingvoordelen, voor de aanleg van een laadnetwerk is geld van beleggers nodig. Daarom probeert Fastned, dat ruim tweehonderd snellaadstations langs Nederlandse snelwegen wil aanleggen, 40 miljoen euro op te halen met een notering op de NPEX. Dat is een onlinemarkt waar investeerders en ondernemers in het midden- en kleinbedrijf elkaar kunnen vinden.

In twintig minuten je auto opladen

Het grote voordeel van snellaadpunten is dat ze de meeste elektrische auto’s in twintig minuten tot 80 procent kunnen opladen – dat staat gelijk aan een actieradius van ongeveer honderd kilometer. Bij een gewoon oplaadpunt duurt dat zeker drie uur, en leg je de auto thuis aan de stekker dan ben je voor evenveel stroom wel acht uur kwijt. Een landelijk netwerk van snellaadpunten kan daarom een flinke impuls geven aan de elektrische autoverkopen in Nederland. Hoe korter de laadtijd, hoe lager de drempel voor automobilisten om op elektrisch rijden over te stappen, is de gedachte.


Met het opgehaalde geld wil Fastned 201 snellaadstations langs de snelwegen bouwen. Tel daarbij op de 186 snellaadpunten (van verschillende aanbieders) die er nu al in Nederland te vinden zijn, en landelijke dekking komt al aardig in zicht. De snellaadpunten van Fastned zijn voorzien van wifi, zodat je tijdens het laden kunt werken. De meeste locaties komen in de buurt van een bestaand tankstation. Ze zijn onbemand en worden bewaakt door camera’s.

Steeds meer laadplekken

Fastned is mede opgericht door Bart Lubbers, zoon van voormalig premier Ruud Lubbers. Het bedrijf heeft van Rijkswaterstaat concessies verworven voor laadstations op 201 plekken. Om de laadpunten binnen drie jaar te realiseren zal het bouwtempo worden opgeschroefd tot één a twee stations per week.

Vorige week konden voorinschrijvers al certificaten, een soort aandelen, Fastned kopen. Er werden er 400.000 van tien euro per stuk aangeboden. Vanaf vandaag zijn deze certificaten voor iedereen te koop. Met volgende tranches hoopt het bedrijf uiteindelijk de benodigde 40 miljoen euro binnen te halen.

    • Marc Hijink & Reinier Kist