Dit brengen andere media vandaag

LAUWERSOOG - Een jongen loopt langs de ondergestroomde polder in het Lauwersmeergebied. ANP KOEN VAN WEEL

Wat zijn de belangrijkste zakelijke verhalen van andere media vandaag? Lees het hier en je bent in een keer bij.

Zwartspaarders spekken Nederlandse schatkist

Leuker kan de Belastingdienst het niet maken, maar met een beetje coulance wordt belastingen heffen bij zogeheten zwartspaarders wel een stuk makkelijker, schrijft het FD. En belangrijker nog: lucratiever voor de Nederlandse schatkist.

De Belastingdienst bood in de periode 2 september 2013 tot 1 juli mensen, die hun vermogen in binnen-of buitenland verborgen hielden, aan om dit zwarte geld boetevrij terug naar Nederland te brengen. Ze moesten dan wel hun ontdoken belasting betalen. Volgens Eric Wiebes, staatssecretaris van Financiën, besloten zeker twaalfduizend zwartspaarders dat te doen. Het leverde de staatskas zeker negenhonderd miljoen euro op.

De zwartspaarders waren veelal ouder dan vijftig jaar en gaven aan af te willen van de ‘steen in hun maag’. Het gemiddelde bedrag dat werd aangegeven bij de belasting bedroeg zo’n half miljoen euro per persoon. Daarover werd 75 duizend euro belasting geheven.

Wie nu na de coulanceperiode van de belastingdienst zwart geld opgeeft, krijgt tot volgend jaar juli een boete van 30 procent van de ontdoken belasting. Daarna wordt het 60 procent. Dat is niet bepaald leuker of makkelijker van de Belastingdienst.

Craft beer verovert Nederland

De Nederlandse consument drinkt steeds minder bier, maar ambachtelijk gebrouwen speciaalbier lijkt populairder dan ooit. De Volkskrant voorspelt dat binnen niet al te lange tijd elke gemeente in het land wel een eigen ambachtelijke microbrouwerij heeft.

De populariteit voor het zogeheten craft beer waaide over uit Amerika. De afgelopen tien jaar steeg het aantal kleine brouwers in Nederland van 64 naar 220. En zeker zestig microbrouwerijen schreven zich vorig jaar in bij de Kamer van Koophandel.

Waarom drinken Nederlanders - in navolging van de Amerikanen - zo graag speciaalbier? Volgens Joris Prinssen, woordvoerder van Koninklijke Horeca Nederland, gaat het om de toegevoegde authenticiteit van het bier: ‘De gast waardeert het dat je er een verhaal bij hebt. Het is een gevolg van de crisis: we zijn klaar met de grote instituten’.

Gaan we voortaan vliegen op een fietszadel?

Als het aan vliegtuigmaatschappijen ligt, wordt goedkoop vliegen nog ongemakkelijker. De Telegraaf besteedt vandaag op de voorpagina uitgebreid aandacht aan de gisteren uitgelekte patentaanvraag van Airbus om ‘hangplaatsen‘ in de cabine aan te bieden aan passagiers.

De zitjes zien eruit als fietszadels die hoofdsteunen, tafeltjes en beenruimte ontberen. Door de ruimte die hiermee bespaard wordt, kunnen meer passagiers in een vliegtuig geplaatst worden. De patentaanvraag die gisteren op de Farnborough Airshow bij Londen uitlekte wordt niet per se werkelijkheid, benadrukt een Airbus-woordvoerder. Het is immers maar een aanvraag.

Maar feit is dat vliegtuigmaatschappijen en prijsvechters al jaren manieren zoeken om meer winst uit vluchten te halen? Herinnert iemand zich nog de - gelukkig gedwarsboomde - plannen van RyanAir om staanplaatsen te creëren in haar vliegtuigen?

    • Hans Klis