De politie is veel te druk met die liquidaties

Amsterdam wordt geteisterd door moorden. Aan het onderzoek daarnaar is de politie te veel man kwijt, vindt de politiebond.

Liquidaties in Amsterdam stellen de recherche voor een personeelsprobleem, zegt politievakbond ACP. Het onderzoek naar de criminele afrekeningen vergt veel mankracht, waardoor andere zaken blijven liggen. Zorgwekkend, vindt ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp.

1 Wat houdt de liquidatiegolf in?

In Amsterdam vinden de laatste tijd veel moorden plaats, die veelal in verband worden gebracht met het criminele circuit. De jongste moord werd afgelopen weekend gepleegd. In de Conradstraat kwam een 30-jarige Amsterdammer bij een schietpartij om het leven. Onduidelijk is nog of het om een liquidatie gaat. Zaken die de politie wel als doelbewuste afrekeningen ziet, zijn de moorden op Aytas Göraler (4 januari), Tarik el Idrissi (31 januari), Mohammed el Mayouri (22 maart), Rucienne Caupain (24 maart) en Gwenette Martha (22 mei). Ze hadden allemaal contacten in de onderwereld.

2 Hoeveel mensen zet de politie in voor zo’n liquidatiezaak?

Aan elke liquidatie werken twintig tot dertig politieambtenaren, zegt Van de Kamp. Met zes van dit soort zaken heb je dus al gauw zo’n honderdvijftig mensen aan de slag.

Een precies cijfer is volgens de nationale politie lastig te geven. Het aantal politiemensen verschilt per liquidatie-onderzoek, en hangt mede af van het stadium waarin dat onderzoek verkeert. Doorgaans neemt de mankracht af naarmate een zaak langer duurt, maar als er nieuwe sporen worden gevonden, kunnen rechercheurs worden toegevoegd. Soms moet een rechercheteam ook worden aangevuld met agenten die assisteren bij buurt- of terreinonderzoek.

3 Hoe erg is het gebrek aan capaciteit bij de politie?

Dat is moeilijk aan te geven. Volgens de nationale politie is er niets nieuws onder de zon. Capaciteitsproblemen zijn er altijd geweest. Het werk kent pieken en dalen, en het aantal politiemensen is niet ongelimiteerd uit te breiden – al is het maar omdat politiek Den Haag streng op de begroting let.

De politie moet dus prioriteiten stellen. Het moge duidelijk zijn dat levensdelicten – moord en doodslag – voorrang hebben op fietsendiefstal. Beleid is dat high impact crimes voorrang krijgen, misdrijven die mensen diep raken, zoals geweldsdelicten, overvallen en zedendelicten.

Uiteraard is het ook zaak politiemensen efficiënt in te zetten. De reorganisatie van de oude 26 korpsen tot één nationaal korps, nu volop gaande, moet ervoor zorgen dat de teams beter samenwerken. Ook zou capaciteit verschuiven uiteindelijk minder moeite moeten kosten.

4 Wat merkt Amsterdam van het capaciteitsprobleem?

Volgens ACP-voorzitter Van de Kamp blijven er zaken liggen, maar hij kan dat niet concreet maken. „Het maakt alleen nogal een verschil of je tien of honderd zaken hebt terwijl je capaciteit hetzelfde blijft.”

De politiebonden waarschuwen met enige regelmaat dat minister Opstelten (Veiligheid en Justitie, VVD) te veel wensen heeft, gezien het beperkte aantal politiemensen. Ook van de reorganisatie zouden te hoge verwachtingen bestaan.

De nationale politie schuift inmiddels met mensen om de Amsterdamse collega’s uit de brand te helpen. Zo heeft de politie Haaglanden het onderzoek naar de liquidatie van El Idrissi overgenomen, en onderzoekt een team uit Oost-Nederland de zaak rond Caupain.

Van de Kamp ziet dat niet als een structurele oplossing. Nu blijven immers in andere delen van het land zaken liggen.

    • Evy van der Sanden