De cijfers komen er weer aan, en wat de dag verder interessant maakt

Foto iStock

Geen tijd om al onze verhalen te lezen? Hier de selectie om vandaag aan te kunnen. En dat in drie minuten.

Het is weer tijd voor cijfers. Nederlandse beursgenoteerde bedrijven rapporteren vanaf vandaag hun resultaten over de eerste zes maanden. Chipmachinefabrikant ASML trapt zoals gewoonlijk af. Al is het bedrijf niet helemaal de eerste.

Bouwbedrijf Ballast Nedam zit middenin een aandelenemissie en bracht al verplicht cijfers naar buiten om beleggers te informeren. Dan waren er nog de winstwaarschuwingen van concurrent BAM, bodemonderzoeker Fugro en Philips.

NRC Q noemt alvast drie trends om de komende weken rekening mee te houden.

Voor een tientje

Mede-eigenaar worden van een landelijk netwerk van snellaadpunten voor elektrische auto’s? Kan vanaf vandaag. Voor een tientje. Er is namelijk geld van beleggers nodig om deze “tankstations van de toekomst” door heel het land te realiseren.

Daarom probeert Fastned, dat ruim 200 snellaadstations (à 200.000 euro) langs Nederlandse snelwegen wil aanleggen, 40 miljoen euro op te halen met een ‘notering’ op de NPEX: een onlinemarkt voor investeerders en ondernemers in het midden- en kleinbedrijf.

Maxime Verhagen lobbyt wat af

Twaalf jaar is Aeronamic bezig geweest om deze opdracht binnen te slepen, nu is het eindelijk gelukt. Het Almelose luchtvaarttechnologiebedrijf gaat een onderdeel voor de Joint Fight Striker bouwen (JSF). Goed voor 300 miljoen euro omzet en fulltime werk voor eenderde van de 150 werknemers. Maar als het aan Aeronamic ligt, blijft het daar niet bij.

Hoe je zo’n grote opdracht binnenhaalt? Zorg dat jouw land meedoet. Huur oud-minister Maxime Verhagen in. En wees de beste.

Dan maar een reddingsplan

Overleven. Dat is waar het Nederlandse retailbedrijf Macintosh - eigenaar van woonwinkel Kwantum en schoenenwinkels als Dolcis en Scapino - de afgelopen tijd vooral mee bezig was. Vorig jaar beleefde het concern een van zijn slechtste jaren ooit, met een verlies van 12 miljoen euro.

De oorzaak? De crisis, om mee te beginnen. Maar dat de eigen winkels te veel op elkaar lijken, werkt ook tegen. Daarom komt Macintosh nu met een uitvoerig reddingsplan. Een aandelenemissie en noodkredieten moeten het winkelbedrijf overeind houden.

En verder

Hij kreeg 28 miljoen dollar voor een intern rapport over een computermodel, een plattegrond en nog wat pdf’jes. En vijftien jaar cel. De Amerikaan Walter Liew werd namelijk schuldig bevonden aan bedrijfsspionage. Hij is niet de enige. NRC Q zet vijf opvallende gevallen op een rij.

De Farnborough International Air Show in Hampshire, Engeland is een van de grootste vliegtuigbeurzen ter wereld. Niet alleen komen er tienduizenden mensen op af, er wordt ook serieus zaken gedaan. Zo werden er twee jaar terug 758 vliegtuigen verkocht, samen goed voor zo’n 52,8 miljard euro.

Een complete kaasfabriek van Zeewolde naar Almere verplaatsten? Logistiek dienstverlener De Koninklijke Saan is op zoek naar iemand die dat hele proces kan begeleiden. Én die voor Ajax is.

    • Eva Oude Elferink