China trekt olieplatform terug

China heeft een omstreden olieplatform teruggetrokken, waarmee het zocht naar gas en olie in wateren in de Zuid-Chinese Zee die ook door Vietnam worden opgeëist. De Vietnamese kustwacht bevestigde vanmorgen dat het enorme platform was weggehaald bij de Paracel-eilanden. De aanwezigheid van het platform leidde in mei tot hevige diplomatieke spanningen tussen China en Vietnam. Vietnam probeerde met vaartuigen van zijn kustwacht te verhinderen dat het platform de Paracel-eilanden naderde. Chinese boten ramden een paar keer opzettelijk Vietnamese schepen en er werden waterkanonnen ingezet. Volgens China is het platform klaar met zijn proefboringen en zullen de resultaten nu worden geanalyseerd. Beide landen betwisten elkaar de soevereiniteit over deze wateren, deels omdat er naar verwachting aanzienlijke voorraden gas en olie onder zitten. China maakte zich in 1974 meester van de eilanden, die tot dan toe door Vietnam werden bezet. (Reuters)