China haalt omstreden boorplatform weg uit Zuid-Chinese Zee

Een archieffoto uit 2012 van het boorplatform dat naar de betwiste wateren werd gestuurd. Foto AP via Xinhua / Jin Liangkuai

China is bezig een omstreden olieboorplatform in de Zuid-Chinese Zee weg te halen. Het platform veroorzaakte twee maanden geleden een grote diplomatieke rel met Vietnam doordat het platform in betwiste wateren was gestationeerd. Volgens de Chinezen heeft het platform zijn werk gedaan en kan het daarom terugkeren.

De Chinezen stuurden het platform in mei naar de wateren rondom de Paraceleilanden, die ook door Vietnam worden geclaimd. De Vietnamese regering was daarom woedend dat China naar olie boort in deze door Vietnam opgeëiste “exclusieve economische zone” van de Zuid-Chinese Zee. In harde bewoordingen keerde Vietnam zich tegen China, wat in Vietnam tot anti-Chinese rellen leidde. Daarbij viel een aantal doden en raakten tientallen Chinezen gewond. China besloot naar aanleiding van de rellen duizenden werknemers uit Vietnam te evacueren.

‘Aanwijzingen voor olie en gas gevonden’

Nu het olieboorplatform zijn werk rond de Paraceleilanden heeft gedaan, zullen de gegevens die het platform heeft opgehaald geanalyseerd worden, staat in een verklaring van de China National Petroleum Corp (CNPC). “Aanwijzingen van olie en gas zijn gevonden tijdens de operatie”, zo meldt staatspersbureau Xinhua. De CNPC zal op basis van de analyse van de gegevens “beslissen over de volgende stap”.

De Chinese en Vietnamese marine kwamen in mei een aantal keren in aanvaring met elkaar, maar Vietnam is militair niet opgewassen tegen China. Het kan alleen hopen op de steun van één machtige bondgenoot: de Verenigde Staten. Dat land veroordeelde het stationeren van het boorplatform door China eerder en beloofde dat het frequentere vlootbezoeken aan Vietnam zullen brengen.

    • Pim van den Dool