BMW roept 1,6 miljoen auto’s terug, waaronder 25.000 in Nederland

possible brake problems. EPA/IAN LANGSDON Foto ANP/EPA/Ian Langsdon

BMW roept wereldwijd 1,6 miljoen auto’s terug. Volgens de Duitse fabrikant zouden er problemen zijn met de airbags. Het gaat om de 3-Serie, geproduceerd tussen 2000 en 2006. In Nederland zou het gaan om 25.000 auto’s.

Volgens BMW gaat het om een voorzorgsmaatregel. Andere fabrikanten zouden met hetzelfde systeem voor airbags reeds problemen hebben ondervonden, aldus AP. De airbags zijn door het Japanse Takata vervaardigd. Al 12 miljoen auto’s met een dergelijk systeem zijn teruggeroepen.

In VS moeten meeste eigenaren zich melden

De fout zit in het systeem waarmee de airbag voor de bijrijder wordt opgeblazen. Dat kan onder te veel druk gebeuren, waardoor de behuizing losraakt en zo scheuren worden veroorzaakt. Op die manier wordt er geen bescherming geboden aan de bijrijder.

In Nederland gaat het volgens de Telegraaf om 25.000 auto’s. Eigenaren worden opgeroepen om zich bij de dichtstbijzijnde dealer te melden. In de VS moeten de meeste auto’s worden teruggeroepen, zo’n 574.000. In Duitsland gaat het om 450.000 auto’s en in Groot-Brittannië moeten 189.000 eigenaren zich melden bij de autodealer.

Vorig jaar moest BMW voor hetzelfde probleem al 240.000 auto’s terugroepen.

Onlangs werd bekend dat General Motors voor een levensgevaarlijk defect aan het contactslot ook in Nederland auto’s heeft terruggeroepen.  Terugroepacties kunnen een automerk overigens goeie pr opleveren.

    • Philippus Zandstra