Bloemenrisotto

illustratie jet peters

Courgettebloemen. Je hebt er een eigen groentetuin voor nodig, vrienden met een groentetuin of een bijzonder toegewijde groenteboer, maar dan heb je ook wat. Mijn eerste impuls wanneer ik die prachtige, bijna lichtgevend diepgele bloemkelken in handen krijg, is eigenlijk altijd om ze te vullen en te frituren, zoals we afgelopen maandag in deze rubriek deden. Maar je kunt er veel meer mee dan dat. Hun fragiele courgettesmaak en zijdeachtige structuur doet het ook heel goed in pasta’s, risotto’s en frittata’s.

Vandaag een recept voor zo’n risotto. Gebruik er een niet te sterke bouillon voor, anders zou de smaak van de bloemen verloren kunnen gaan. Wees om dezelfde reden ook voorzichtig met de saffraan. Te veel is funest. Een heel klein beetje geeft een fantastische kleur en een heerlijk subtiel aroma.

    • Janneke Vreugdenhil