Bianca bestelde sushi en we werkten de hele avond door

Elke carrière kent wel een leermeester. Voor accountant Anneke Vromen (26) is dat oud-collega Bianca Aantjes (30).

‘Is er een dresscode?’ vroeg ik Bianca, de supervisor tijdens mijn eerste opdracht. Het was de dag voordat ik mee mocht naar mijn eerste klant. Ik was bijna klaar met de masteropleiding accounting in Tilburg, nu vier jaar geleden. Via een kennis kwam ik in contact met Deloitte en mocht ik aan de slag als parttime assistent. ‘Netjes in pak’, zei Bianca. ‘Je bent een professional en dat hoor je uit te stralen.’ Die tip heb ik me nog vaak herinnerd.

„Als jonge vrouw moet je er gewoon staan in dit beroep. Een goede outfit geeft me zelfvertrouwen.

„Twee jaar later promoveerde Bianca tot manager, ik was tweedejaars assistent. Op het kantoor van een bekend schoenenmerk werkten we hard aan de controle van de jaarrekening. We hadden een hoop werk te doen en een strakke deadline, dus we werkten tot laat door. Dat gebeurt vaak in ons hoogseizoen tussen januari en mei. De dag erna werd het weer laat. Bianca bestelde sushi en we boekten een Holiday Inn-hotel in de buurt. In de lobby hebben we nog tot middernacht doorgewerkt, maar we hebben ook veel gelachen.

„Ondanks dat Bianca inmiddels manager was, heeft ze haar team nooit laten zitten met het werk. Dat vind ik een mooie eigenschap.

„Inmiddels ben ik zelf supervisor op een controleopdracht en stuur ik een team aan van vijf onervaren collega’s. Onlangs vroeg een assistent: ‘Wil je me even helpen?’ Ik zuchtte. Het was nu al de vierde die me om advies vroeg, terwijl ik net weer geconcentreerd aan het werk was. Ik schrok van mijn zucht en dacht terug aan al die keren dat ik Bianca stoorde met vragen toen ik in mijn eerste jaar zat. Zij maakte altijd tijd om me de ins en outs uit te leggen.

„Bianca heeft nu een mooie carrièrestap gezet als financieel manager bij de Media Markt. Zoiets ligt voor mij misschien ook wel in het verschiet, dus ik wil haar voorbeeld volgen. Ik keek mijn collega vriendelijk aan. ‘Natuurlijk help ik je!’”

    • Floris Alberse