Arrestatie van Filippijnse activist tekent de spanning in Texas

Een Filippijnse activist en winnaar van een Pulitzer-prijs liep gisteren in de fuik van de grenswacht in Texas.

De spanning aan de grens tussen de VS en Mexico, waar dagelijks duizenden Centraal-Amerikaanse, vooral minderjarige immigranten aankomen, loopt op. Tekenend was de arrestatie, gisteren, van een bekende activist voor illegale nieuwkomers, die als journalist een Pulitzer-prijs heeft gewonnen. De van oorsprong Filippijnse immigrant Jose Antonio Vargas (33), oprichter van Define American, een groep die zich inzet voor immigratiehervorming en legalisering, werd na urenlang verhoor vrijgelaten. Het is onduidelijk of hem iets ten laste is gelegd.

Vargas woont en werkt al twintig jaar in de VS, maar heeft geen papieren. Hij kan binnen de VS ongestoord vliegen met zijn Filippijnse paspoort, maar heeft geen verblijfsvergunning. In 2011 schreef hij een geruchtmakend artikel over zijn illegale status in The New York Times.

Hij werd aangehouden in McAllen, aan de zuidgrens van Texas, waar veel migranten binnenkomen. De sfeer is er gespannen. Binnen 150 kilometer van de grens zijn grenswachten bevoegd om papieren in te zien. Overal zijn controleposten.

Zijn advocaat denkt dat nu een uitzettingsprocedure wordt begonnen tegen Vargas. Voordat hij activist werd, werkte de journalist regelmatig voor The Washington Post, de krant waarvoor hij in 2008 met een groep collega’s een Pulitzer-prijs won. Deze krant meldde gisteren dat Vargas zijn immigratiestatus altijd geheim had gehouden. De werkgever wist niet dat hij geen werkvergunning had – totdat hij in 2011 de publiciteit zocht.

De regering geeft geen commentaar op de zaak en zal zich er voor hoeden om een bekende Filippino een voorkeursbehandeling te geven. Anderzijds zou een uitzettingsprocedure tegen Vargas, een spreekbuis voor de 11 miljoen papierlozen in de Verenigde Staten, veel onwelkome aandacht genereren.

    • Diederik van Hoogstraten