Alcoholisten? Die zuipen

Je wordt wakker met een kater die de wereld doet wiebelen. Je schuifelt door je appartement. Via badkamerspiegel, ingesproken telefoonberichten, rondslingerende voorwerpen en flashbacks krijg je een beeld van je persoonlijkheid en geschiedenis. Blijkbaar ben je Caroline Wells, alcoholist.

Het geeft hoop voor het medium videogames wanneer een ontwikkelaar een volwassen thema als alcoholisme interactief inzichtelijk probeert te maken. Helaas kan die hoop kort na het aardige begin alweer de glasbak in. Tijdens het half uur dat leidt tot de bespottelijke ontknoping van 4PM maak je nauwelijks interessante keuzes en geven clichés over alcoholisten aanzet tot beledigend flauwe opdrachtjes. Op kantoor moet je bijvoorbeeld langs je baas sluipen om iets te drinken te scoren. In een disco begin je te kokhalzen en krijg je veertig seconden om het toilet te bereiken. Wat leren die uitdagingen ons? Dat alcoholisten zuipen, kotsen en problemen hebben, verder niks.

    • Jurjen Tiersma