Wilde vis

illustratie jet peters

Alsof de Neanderthaler een veganist was, zo ontwikkelt de wildplukrage zich: foraging behelst vooral het verzamelen van paddenstoelen, bessen, wortels en andere groenten. Maar die cro-magnon en andere oermensen noemen we niet voor niks jágers-verzamelaars.

Nu is het ook lastig voorstelbaar om iedereen zijn eigen zwijn te laten schieten. Daarvoor scharrelen er simpelweg te weinig van rond tussen alle flora. Zo’n rem zou niet hoeven zitten op het zelf vangen van veel soorten vis.

Het River Cottage Fish Book voorziet in die behoefte: wat te doen met de hengelvangst van strand, klif of boot?

Spartelvers kun je het lijvige en ijverige werk uit 2007 niet noemen, maar het is al die tijd in deze krantenkolommen aan de aandacht ontsnapt, wat mij betreft dus onterecht. De auteurs, Hugh Fearnley-Whittingstall en Nick Fisher, bekend van de Britse zender Channel 4, zijn qua ‘River Cottage’, een ansichtkaartwaardige omgebouwde boerderij in Devon, schatplichtig aan het Londense The River Café waar de keukenwieg van Jamie Oliver stond.

Het beste aan het boek is de herkenbaarheid van de minder culinair verantwoorde, maar des te leukere vissige zaken, zoals makrelen meteen aan boord van een sportboot fileren en soldaat maken.

Rockpooling, het oogsten van schelpen en garnalen uit poeltjes bij laag water, komt er ook in voor. Een kookboek met een recept voor zelfgeplukte hoedjesschelpen is op de honderden meters kookboekenplank ook een zeldzaamheid. Dit Fish Book maakt de Neanderthaler in je goed wakker…

    • Menno Steketee