Vrouwen verbranden minder vet als ze gestresst zijn

Foto ANP / Roos Koole

Stress en slecht eten gaan vaak samen, en dat blijkt nu een extra ongezonde combinatie. Stress voor een vetrijke maaltijd vertraagt namelijk de stofwisseling bij vrouwen van middelbare leeftijd. Daardoor verbranden ze in de uren na de maaltijd minder calorieën.

Dat schreven Amerikaanse onderzoekers van de Ohio State University gisteren in Biological Psychiatry. De onderzoekers gingen op zoek naar een verklaring voor het eerder gevonden verband tussen stress en overgewicht. Ze concluderen nu dat het niet alleen het consumeren van extra calorieën hoeft te zijn (‘emoties wegeten’) dat bijdraagt aan het dikker worden, maar dat ook bij gelijke energie-inname het lichaamsgewicht door lagere vetverbranding kan toenemen.

Geen verschil in effect tussen de maaltijden

Aan de studie deden 58 vrouwen van gemiddeld begin vijftig mee. Ze kregen twee keer een vetrijke maaltijd voorgeschoteld, waarna het effect op hun stofwisseling werd gemeten aan de hand van bloedwaarden en uitgeademde lucht. De ene maaltijd bevatte veel verzadigd vet, terwijl de ander gebaseerd was op zonnebloemolie, met meer onverzadigd vet. Het effect van de twee maaltijden bleek niet wezenlijk te verschillen.

Wat echter wel uitmaakte was de gemoedstoestand van de vrouwen. Als zij de dag voor het eten van de experimentele maaltijd bijvoorbeeld ruzie hadden gemaakt met hun partner, of stress hadden van hun werk, bleek hun verbranding gemiddeld lager in de uren na de maaltijd. Vooral de vetverbranding zakte in, waardoor er volgens de onderzoekers meer vet uit de maaltijd kan worden opgeslagen in het lichaam. Gemiddeld verbrandden gestresste vrouwen 435 kilojoules minder in de uren na de maaltijd.

Ongemerkt aankomen

De energie-inhoud en het vetgehalte van de experimentele maaltijden (3.894 kilojoules, 60 gram vet) komt volgens de onderzoekers overeen met die van een maaltijd in een fastfoodrestaurant, vergelijkbaar met een broodje hamburger en een portie frites. Vrouwen onder stress die vet eten kunnen ongemerkt aankomen, waarschuwen de onderzoekers. Doorgerekend zou het verschil met zorgeloze vrouwen in gewichtstoename uitkomen op wel vijf kilo per jaar.

    • onze redactie Wetenschap