Verkoop van huizen naar nieuw record sinds crisis

De prijzen van huizen stijgen, maar ze staan nog wel lang te koop.

Voor eerst weer bijna 30.000 huizen in kwartaal verkocht

Sinds het begin van de crisis zijn niet eerder zoveel woningen verkocht als de laatste drie maanden. Dat blijkt uit de kwartaalcijfers die de NVM, de grootste makelaarsvereniging van Nederland, vanmorgen bekendmaakte. De makelaars verkochten 41 procent meer huizen – in totaal ruim 29.000 – dan hetzelfde kwartaal een jaar eerder. En ook de huizenprijzen zijn gestegen volgens de NVM: huizen waren 3,5 procent duurder dan vorig jaar. De verkochte woning kostte gemiddeld 215.000 euro.

Dat is goed nieuws, maar het zijn wel gemiddelden. De prijzen van vrijstaande huizen daalden nog met 0,4 procent. En eenvijfde van de huizen die te koop staan, is volgens de NVM „moeilijk verkoopbaar”. Eigenaren van deze woningen zitten in „een rouwproces”, zei NVM-voorzitter Ger Hukker tijdens de presentatie van de kwartaalcijfers. Hun vraagprijs is te hoog, maar verlies nemen doet pijn.

Dit leidt ertoe dat een huis gemiddeld nog lang te koop staat: 402 dagen. Huizen die nieuw op de markt komen, worden juist „heel snel verkocht”.

Dat het aantal huisverkopen stijgt komt volgens Hukker doordat er „een soort prop van de markt schiet”. Het is een „inhaalvraag”, die wordt versterkt door nieuwe regelingen als het versoepelde schenkingsrecht van ouders aan hun kinderen. Daarnaast dragen ook het stijgende consumentenvertrouwen, de hogere huurprijzen en de historisch lage hypotheekrente bij aan de gunstige cijfers. Het is een „tijdelijk” duwtje in de rug, volgens Hukker.

Dat duwtje wordt wel geremd doordat mensen minder mogen lenen en veel huizenbezitters hun woning niet verkopen om een restschuld te voorkomen. Ook het afbouwen van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) staat volgens de NVM het herstel van de woningmarkt in de weg. Sinds deze maand heeft een huizenkoper alleen recht op deze verzekering tegen een restschuld als zijn huis niet duurder is dan 265.000 euro. Daarvoor was dat nog 290.000 euro.

De verschillen per regio zijn groot. Binnen de Amsterdamse ring dreigt volgens de NVM „oververhitting van de markt”. Verkoopprijzen en aantal huisverkopen zijn alweer bijna op het niveau van voor de crisis. In de noordelijke provincies, het zuidoosten van Gelderland en in het oosten van Brabant staan huizen lang te koop. Vaak zijn dat bovendien de woningen waarvan de verkoopprijs nog wel daalt.