‘Veel weten is één ding, je moet vooral snel zijn’

Freriks presenteert met vertrouwde nonchalance.

Journalist en voormalig NOS-presentator Philip Freriks presenteert sinds 2012 De slimste mens. Onder ‘het kritisch oog’ van eenmansjury Maarten van Rossem voelt hij de komende zeven weken dagelijks drie bekende Nederlanders aan de tand.

Bestaat er een ideale ‘slimste mens’? Is dat wellicht de fanatieke krantenlezer?

„Het klopt dat veel van de kandidaten goede krantenlezers zijn. Maar daarmee ben je er nog niet. Deelnemers moeten breed geïnformeerd zijn en kennis hebben van zowel high als low culture. Je moet de Hollywoodklassiekers kennen maar ook weten wie de nieuwste ster van Utopia is.”

Is dat de reden dat al een paar keer achter elkaar een cabaretier heeft gewonnen?

„Het is inderdaad frappant dat de winnaars steeds uit die hoek komen. Cabaretiers en theatermakers zijn vaak goede krantenlezers, maar ze kunnen vooral goed schakelen. Veel weten is één ding, maar bij deze quiz moet je die kennis ook snel kunnen reproduceren. ”

De NCRV noemt ‘De slimste mens’ een ‘tv-quiz met een knipoog’. Is dit echt een programma voor de publieke omroep?

„Ja, met name door de eenvoudige opzet van de quiz. Er is maar weinig glitter en glamour. Maar dit is wel een tv-programma voor mensen die soms een boek lezen.”

Maar in België wordt het nu juist uitgezonden op de commerciële zender VIER.

„Ja, zoiets valt soms moeilijk te voorspellen. In Nederland flopte deze quiz op de commerciële tv. We doen een beroep op het intellect, tegelijkertijd blijft het een ordinair spelletje. Dat is ook de knipoog van het programma. En ik denk dat het door de aanwezigheid van Maarten van Rossem wel een sjiek tintje krijgt.”

Is hij niet teveel een oude brompot? En u bent zelf ook al op leeftijd.

„We zijn inderdaad net Statler en Waldorf, de twee mannetjes op het balkon bij The Muppet Show. Maar onze combinatie werkt goed: Maarten is de professor met de sceptische blik, ik ben de middenvelder die de goede voorzet geeft.”

Vanaf donderdag bent u ook te zien in het programma ‘Lekker Weertje’, samen met oud-weerman Erwin Kroll.

„Ja, een idee van tv-producent Gijs van de Westelaken. Hij stelde voor dat ik iets ging maken met Erwin. Bij de NOS konden wij het altijd al goed met elkaar vinden. Nu reizen we in een oude DS door Nederland en praten met experts over de invloed van het weer op het militaire bedrijf, de economie en de schilderkunst.”

Wie wordt de volgende winnaar bij De slimste mens? Weer een cabaretier?

„Dat ga ik natuurlijk niet verklappen. Maar ik kan wel zeggen dat één van de kandidaten heeft opgebiecht dat hij bij ons in het programma voor het eerst de edele delen van Jeroen Krabbé heeft gezien.”

Uh... hoezo?

„Ga maar kijken. Het fragment komt uit een tv-serie uit de jaren tachtig.”

    • Rosan Hollak