Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

‘Zestien doden en meer dan honderd gewonden bij ongeval metro Moskou’

Helikopters brengen slachtoffers van het metro-ongeluk in Moskou naar het ziekenhuis.
Helikopters brengen slachtoffers van het metro-ongeluk in Moskou naar het ziekenhuis. Foto AFP/Dmitry Erebryakov

Bij een ongeval met de metro in Moskou zijn vanochtend zestien mensen om het leven gekomen. 106 passagiers raakten gewond. Het treinstel ontspoorde tijdens de spits toen plotseling het alarm afging.

Eerder werd er nog gesproken van twee doden, maar volgens Russia Today is dat gestegen naar zestien. Van de 106 gewonden liggen er vijftig in kritieke toestand in het ziekenhuis, aldus AP. Een aantal mensen zitten nog vast in de ontspoorde wagons, waaronder de bestuurder:

Twitter avatar RT_com RT PHOTO: Driver of crashed Moscow Metro train among others trapped inside carriage http://t.co/HIux4K9XzZ http://t.co/jHEXpuFkII

200 mensen geëvacueerd

Tijdens de spits vanochtend ging plotseling het alarm af in de metro, waardoor het treinstel abrupt stopte. Die ontspoorde vervolgens tussen de stations Slaviansky Boulevard en Park Pobedy. Tweehonderd forenzen moesten worden geëvacueerd.

Twitter avatar RT_com RT #METRO: 200 people evacuated from Park Pobedy & 50 people Slavyansky Bulvar http://t.co/vHZdrVzcav http://t.co/EmCVv69kOj

De reddingsoperatie wordt bemoeilijkt doordat het station van Park Pobedy 84 meter onder de grond ligt, waardoor het één van de diepste van Moskou is. Het is niet de eerste keer dat de zeer drukke metro van Moskou door een ongeluk wordt getroffen. Dodelijke ongevallen zoals dit zijn echter zeldzaam.