Strijd in Gaza: de oorlog tussen Israël en Hamas in cijfers

Israëlische artillerie voert een beschieting uit op doelwitten in de Gazastrook.
Israëlische artillerie voert een beschieting uit op doelwitten in de Gazastrook. Foto ANP/EPA/Atef Safadi

Vandaag leek het conflict tussen Israël en Hamas te eindigen in een fragiel staakt-het-vuren. Een paar uur nadat Israël eenzijdig akkoord ging met een bestand zijn beide partijen echter weer elkaar met slaags geraakt. Hoeveel slachtoffers zijn er nu gevallen? En hoeveel aanvallen hebben beide partijen uitgevoerd?

187
Het totaal aantal doden sinds de aanvang van operatie Machtige Klif. Het betreft hier enkel Palestijnen. De VN brachten gisteren een rapport uit waarin de organisatie zegt dat 77 procent van alle doden tot dan toe burgers betreft.

Het rapport van de VN spreekt van raketbeschietingen die worden uitgevoerd vanuit dichtbevolkte gebieden op de Gazastrook. Volgens het IDF (het Israëlische leger) maakt Hamas gebruik van menselijke schilden. De Israëlische premier Netanyahu zei eerder tegen buitenlandse media dat het grote verschil in doden komt doordat Israël de eigen burgers wel zou beschermen:

“Wij gebruiken een raketafweersysteem om onze burgers te beschermen en zij gebruiken hun burgers om hun raketten te beschermen. Hun strijders vuren vanuit huizen. Deze huizen zijn eigenlijk commandoposten van het leger van Hamas en Islamitische Jihad. Dat is waar ze hun beveiligde communicatie hebben, hun wapenopslag, raketten, landkaarten et cetera. Wij gaan die huizen natuurlijk geen immuniteit geven en dus moeten we ze aanvallen. En we proberen burgerslachtoffers te beperken als dat kan.”

Bij de vorige confrontatie tussen Israël en Hamas in 2012 kwamen 170 Palestijnen om het leven. Onder de Israëliërs vielen toen zes doden.

1.390
Het aantal gewonden in de Gazastrook tot nu toe.

6.000
Volgens het Israëlische leger heeft Hamas de beschikking over 6.000 raketten. Het IDF beweert dat dat aantal sinds 2012 is verdubbeld. Het bereik van de raketten is daarnaast ook toegenomen.

Hamas is overigens niet de enige organisatie in de Gazastrook die de beschikking heeft over raketten. De militante groepering Islamitische Jihad die ook op vijandige voet met Israël staat, heeft naar schatting 5.500 raketten.

1.088
Zo veel raketten zijn er sinds het begin van de vijandigheden uit de Gazastrook op Israël afgevuurd. Dit is op basis van berichten van het IDF om 06.00 vanochtend. Op Twitter heeft het leger een zeer actief account waarmee de Israëlische strijdkrachten berichten over operatie Machtige Klif. Let wel: de tweets zijn niet bepaald onpartijdig.

191
Tot aan 05.00 vanochtend heeft Israël zo veel raketten onderschept sinds het begin van de beschietingen. Die raketten worden onderschept door de IJzeren Koepel (Iron Dome), een nieuw systeem van Israël om raketten uit de lucht te schieten. Het is samen met de VS ontwikkeld en bestaat uit zeven antiraketinstallaties. The New York Times maakte in 2012 reeds een korte documentaire over de IJzeren Koepel.


IJzeren Koepel wordt alleen gebruikt voor raketten die op stedelijke gebieden zijn afgevuurd. 87 procent van die projectielen zijn door het systeem onderschept sinds het begin van operatie Machtige Klif.

1.576
Het aantal aanvallen op doelwitten van Hamas en Islamitische Jihad door Israël. Het gaat hier niet alleen om luchtaanvallen, maar ook beschietingen met artillerie en aanvallen vanaf marineschepen. Doelwitten zijn leden van Hamas en Islamitische Jihad, lanceerinstallaties en opslagplaatsen.

17.000
Volgens de VN hebben 17.000 Palestijnen in het noorden van Gaza het gebied ontvlucht uit angst voor luchtaanvallen. Het Israëlische leger strooide pamfletten boven het gebied uit met deze tekst:

‘Burgers worden verzocht onmiddellijk hun huizen te verlaten en voor 12.00 uur te vertrekken. Zij die geen gehoor geven aan de instructies brengen hun leven in gevaar en dat van hun familie. Pas op’

Het aantal vluchtelingen ligt volgens de organisatie waarschijnlijk hoger, omdat veel mensen bij familieleden onderdak gezocht hebben en niet schuilen in bijvoorbeeld een school. Die worden door de VN nu gebruikt om vluchtelingen te laten schuilen.

40.000
Al vanaf het begin van operatie Machtige Klif wordt er gespeculeerd dat Israël van plan is om de Gazastrook binnen te trekken. Vooralsnog zijn er dus alleen aanvallen met artillerie, de luchtmacht en de marine uitgevoerd en trok een kleine groep militairen kortstondig het gebied binnen. Mocht zo’n grondoffensief komen, dan zijn de reservisten nodig. Tot nu toe zijn er 40.000 opgeroepen. Bij het vorige grondoffensief in 2009 waren dat er 75.000. Zij werden overigens niet in de Gazastrook zelf ingezet.

4.000
Het aantal betogers bij een demonstratie tegen de Israëlische acties in Den Haag afgelopen zaterdag. In Parijs lag dat aantal op tienduizend. Het protest aldaar escaleerde toen een paar betogers probeerden om twee synagogen binnen te stormen met stokken en stoelen.

9
Het aantal dagen dat het geweld nu aanhoudt. Bij de vorige vijandelijkheden tussen Israël en Hamas in 2012 duurde het acht dagen voor er een staakt-het-vuren werd bereikt.

47
Het staakt-het-vuren had vanochtend om 09.00 uur moeten ingaan. Sindsdien zijn er volgens het IDF 47 raketten op Israël afgevuurd. Het Israëlische leger heeft na een paar uur de aanvallen op doelwitten in de Gazastrook hervat.

Twitter avatar IDFSpokesperson IDF Hamas has fired 47 rockets since we suspended our strikes in Gaza at 9 am. As a result, we have resumed our operation against Hamas.