Schultz spreekt Duitsland aan op tolheffing

Minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen.
Minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen. ANP / Martijn Beekman

De plannen voor een Duits tolvignet hebben negatieve effecten voor Nederlandse weggebruikers, met name voor mensen die in de grensregio wonen. Dat bezwaar heeft minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) vandaag gezegd in Den Haag tegen haar Duitse ambtgenoot Alexander Dobrindt.

Dobrindt had aangeboden de Duitse plannen voor tolheffing verder te komen toelichten. Dit na kritiek van Nederland op het tolvignet dat Duitsland vanaf 2016 wil invoeren. De ministers spraken af in gesprek te blijven, aldus een woordvoerder.

Samen met Oostenrijk heeft Nederland eurocommissaris Siim Kallas gevraagd te onderzoeken of de maatregel vanuit Europees oogpunt door de beugel kan. Volgens Nederland is de tolheffing op alle Duitse wegen discriminerend voor niet-Duitse automobilisten. Het vignet gaat van enkele tientjes voor een korte periode tot 150 euro per jaar kosten. (Novum)