Reden voor een feestje: de huizenprijzen stijgen weer (maar niet overal)

DEN HAAG - De bezichtiging van een nieuwbouwhuis met de makelaar. Kopen vanuit de bouw. ANP XTRA LEX VAN LIESHOUT

De huizenmarkt trekt weer aan. Sinds het begin van de crisis zijn er niet eerder zoveel woningen verkocht als de laatste drie maanden. Makelaarsvereniging NVM maakte dat vanmorgen bekend bij de presentatie van kwartaalcijfers. De makelaars verkochten 41 procent meer huizen – ruim 29.000 – dan hetzelfde kwartaal een jaar eerder. En ook de huizenprijzen zijn gestegen volgens de NVM: huizen waren 3,5 procent duurder dan vorig jaar. De gemiddelde prijs van een verkochte woning bedroeg 215.000 euro.

Goed nieuws dus, maar het zijn wel gemiddelden. De prijzen van vrijstaande huizen daalden nog met 0,4 procent. En nog altijd staan naar schatting 210.000 huizen te koop, voor gemiddeld zo’n 402 dagen. Ruim een jaar dus. Maar liefst eenvijfde van de huizen die te koop staan, zijn volgens de NVM “moeilijk verkoopbaar”. Dat komt volgens voorzitter Ger Hukker door de te hoge vraagprijzen.

Hukker verklaart het gestegen aantal huisverkopen doordat er “een soort prop van de markt schiet”. Het is een “inhaalvraag”, die wordt versterkt door nieuwe regelingen als het versoepelde schenkingsrecht van ouders aan hun kinderen. Daarnaast dragen ook de hogere huurprijzen en de historisch lage hypotheekrente bij aan de gunstige cijfers. Het is een “tijdelijk” duwtje in de rug, volgens Hukker.

Want dat duwtje wordt nog geremd doordat mensen minder mogen lenen en veel huizenbezitters hun woning niet verkopen om een restschuld te voorkomen. Ook het afbouwen van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) staat volgens Hukker het herstel van de woningmarkt in de weg. Sinds deze maand heeft een huizenkoper alleen recht op deze verzekering tegen een restschuld als zijn huis niet duurder is dan 265.000 euro. Daarvoor was dat nog 290.000 euro.

In het grootste deel van het land dalen de huizenprijzen niet meer. Reden voor een klein feestje, want als barometer voor de woningmarkt geldt: hoe hoger de prijzen, hoe beter het gaat. In welke regio’s is de gemiddelde transactieprijs het laagst?

Al zijn de prijzen in enkele regio’s nog erg laag

Noordoost-Groningen (o.a gemeente Winschoten en Pekela) en het Slochteren (o.a Delfzijl en Veendam) zijn het minst populair. In het eerste kwartaal van 2014 lag de gemiddelde transactieprijs in deze regio’s op respectievelijk 120.000 en 140.000 euro. Fors onder het landelijk gemiddelde van 209.000 euro.

Maar waar gaat het dan beter? In Elst, Zutphen en Noord-Limburg is er herstel te zien. De vorige drie maanden schoot de prijsontwikkeling omhoog. Tegelijkertijd dreigt volgens de NVM binnen de ring van Amsterdam al “oververhitting van de markt”. Daar zijn de verkoopprijzen en het aantal huisverkopen alweer bijna op het niveau van voor de crisis.

Anderen klimmen uit het dal

En in de rest van Nederland? De gemiddelde transactieprijs afgezet tegen het landelijk gemiddelde levert het volgende beeld op: in Noordoost-Groningen zijn de huizen het goedkoopst, in het Gooi - niet heel verrassend - bovengemiddeld duur. Daarbij is te zien dat het de noordelijke regio’s het minst in trek zijn - maar je krijgt daar wel het meeste oppervlak voor je geld.

    • Yordi Dam & Anne Dohmen