Israël wil wapenstilstand, Hamas wijst voorstel nog af

Hamas heeft vanochtend een Egyptisch voorstel voor een staakt-het-vuren met Israël afgewezen, vlak nadat de Israëlische regering in Jeruzalem dat had goedgekeurd. Daarna werden weer raketten uit de Gazastrook afgevuurd.

De internationale gemeenschap had zich de laatste dagen ingespannen om een einde te maken aan het geweld van de afgelopen week, waarin Israël en Hamas elkaar met duizenden raketten bestookten – met zeker 187 Palestijnse doden tot gevolg. Er vielen geen Israëlische doden.

Het Egyptische voorstel, dat gisteravond laat werd gepresenteerd, stelde een einde aan alle vijandelijkheden voor, per 9.00 uur vanochtend, gevolgd door onderhandelingen over het versoepelen van de grensrestricties voor Gaza. Egypte en Israël hebben de strook nagenoeg hermetisch afgesloten, uit protest tegen de fundamentalistische beweging Hamas, die hier in 2007 de macht greep.

Hamas noemde het voorstel vanochtend „onacceptabel” en „de inkt niet waard”. Hamas is wantrouwig als het gaat om beloften over grenzen. Bij de laatste wapenstilstand, in 2012, beloofden Israël en Egypte ook versoepeling, maar maakten dat niet waar.

De beweging heeft een versoepeling van de blokkade nodig om het hoofd financieel boven water te houden. Bovendien lijdt de bevolking van Gaza ernstig onder de blokkade.

Het is overigens te verwachten dat er binnen enkele dagen toch een wapenstilstand komt. Geen van beide partijen kan deze oorlog winnen.

Maar vermoedelijk wordt er eerst nog even flink gevuurd. De Israëlische premier Netanyahu zei vanochtend dat Israël Gaza nog harder zal treffen als Hamas de wapenstilstand niet alsnog accepteert. Hamas zwoer dat zijn aanvallen zullen toenemen „wat betreft kracht en intensiteit”.

    • Leonie van Nierop