Japans Zweinstein moet Harry Potter-fans trekken

Universal Studios Japan in Osaka opent vandaag zijn langverwachte Harry Potter-pretpark, meldt de Asia Nikkei Review. Een must voor fans van de tovenaarsleerling.

The Wizarding World of Harry Potter is de duurste uitbreiding in de geschiedenis van Universal Studios Japan: die vergde een investering van ruim 322 miljoen euro.

De uitbreiding is een pretpark op zich en omvat onder andere het kasteel uit de Harry Potter-films waarin tovenaarsschool Zweinstein is gevestigd.

Volgens Nippon Travel Agency is het aantal hotelreserveringen in de omgeving van het pretpark in juli, augustus en september drie keer zo hoog als vorig jaar.

Nu hebben Japanse pretparken in 2013 al een heel goed jaar gedraaid met een omzetgroei van bijna 17 procent (4,3 miljard euro), maar met de komst van The Wizarding World of Harry Potter wordt nog meer groei verwacht. Naar schatting komen er twee miljoen extra bezoekers uit binnen- en buitenland.

Tokyo Disney Resort wil ook de strijd aangaan met Universal Studios Japan door een eigen pretpark rond de populaire tekenfilm Lilo & Stitch te openen, in de zomer van 2015.

Harry Potter-fans hoeven niet per se naar Osaka te reizen voor een pretpark gebaseerd op de boeken van de Britse schrijfster J.K. Rowling. In Orlando (Florida) opende Universal Studios op 8 juli ook een Amerikaanse versie van The Wizarding World of Harry Potter, in Hollywood (Californië) wordt nog gebouwd aan een derde pretpark. Dat opent naar verwachting pas in 2016 de deuren.

    • Hans Klis