Oppositie wil opheldering van Teeven over opvang illegalen

Bewoners van de zogeheten Vluchtflat voor vertrek naar een andere locatie, afgelopen september. In de gekraakte flat verbleven vorig jaar maandenlang uitgeprocedeerde asielzoekers.
Bewoners van de zogeheten Vluchtflat voor vertrek naar een andere locatie, afgelopen september. In de gekraakte flat verbleven vorig jaar maandenlang uitgeprocedeerde asielzoekers. Foto ANP / Evert Elzinga

Vier oppositiepartijen, de SP, D66, ChristenUnie en GroenLinks, willen dat het kabinet snel laat weten of het voor basale opvang van illegalen gaat zorgen. Aanleiding is een uitspraak van het Europees Comité voor Sociale Rechten (ECSR) begin deze maand.

Het ECSR stelde in een voorlopige uitspraak in oktober vorig jaar dat ook illegale vreemdelingen bij de overheid aanspraak moeten kunnen maken op basisvoorzieningen als onderdak, voedsel en kleding. Nu gebeurt dat niet. Verantwoordelijk staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie, VVD) nam geen maatregelen in reactie op die voorlopige uitspraak.

Definitieve uitspraak

Uitspraken van het comité zijn niet bindend, maar coalitiepartijen PvdA heeft dit voorjaar gezegd dat de definitieve uitspraak van het ECSR opgevolgd zou moeten worden. Op dat standpunt staat asielwoordvoerder Marit Maij nog steeds, zei zij gisteren, met het voorbehoud dat ze de uitspraak nog niet heeft gelezen.

Begin juli heeft het ECSR de definitieve uitspraak gedaan. De staatssecretaris heeft die vertrouwelijk toegestuurd gekregen. De staat krijgt van het ECSR vier maanden de tijd het beleid aan te passen aan de uitspraak. De ChristenUnie, D66, GroenLinks en de SP vinden het “onwenselijk” om tot november te wachten met het regelen van opvang, als die volgens het ECSR inderdaad nodig is.

PvdA onder druk

De oppositiepartijen willen geïnformeerd worden over de inhoud van de uitspraak, desnoods vertrouwelijk. Van de partijen in de Tweede Kamer zijn deze vier het meest kritisch over het asielbeleid. Samen met de PvdA (en 50Plus en de Partij voor de Dieren) bestaat in de Kamer een linkse meerderheid. Met deze oproep aan Teeven om actie te ondernemen zetten ze coalitiepartner PvdA onder druk.

Tussen de VVD en PvdA ligt de opvang voor illegalen gevoelig. De VVD vindt dat opvang van illegalen terugkeer naar het land van herkomst in de weg staat, terwijl de PvdA meer wil opkomen voor de kwetsbaren in de samenleving.

Gemeenten en de groepen ongedocumenteerden verspreid over de vier grote steden “moeten zo snel mogelijk duidelijkheid” krijgen over wat ze van het kabinet kunnen verwachten, vinden de vier partijen. Ze stelden gisteren schriftelijke vragen aan staatssecretaris Teeven en minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken, PvdA).

Uitspraak in november openbaar

De zaak speelde tussen de Nederlandse staat en de Conferentie van Kerken. Zowel de kerkelijke organisatie als staatssecretaris Teeven zeggen nu niet op de uitspraak te kunnen ingaan, omdat zij de stukken vertrouwelijk hebben gekregen.

De advocaat van de meeste ongedocumenteerden die in de Vluchthaven in Amsterdam verbleven, Pim Fischer, zegt ook niet inhoudelijk te kunnen reageren. “De overheid moet nu de kans krijgen de aanwijzingen op te volgen. Dat het zo gaat, is ook in het belang van mijn cliënten.” Als Teeven de oppositie niet informeert, wordt de uitspraak in november hoe dan ook openbaar. Dan kunnen burgers die eventueel gebruiken in rechtszaken.