Programmeur, denker en activist

Aaron Swartz (1986-2013) was 15 jaar oud toen hij meewerkte aan Creative Commons. Dat is een op internet vaak gebruikte alternatieve verzameling licenties waarmee rechthebbenden ‘sommige rechten’ voor zichzelf kunnen houden en andere kunnen weggeven.

Bij de presentatie van zijn bijdrage kwam hij maar net boven het spreekgestoelte uit. Het was een van de vele belangrijke ontwikkelingen op internet waar Swartz een sleutelrol bij speelde als programmeur, denker en activist. Hij vocht voor zaken als netneutraliteit en vrije toegang tot kennis.

In januari 2011 werd hij gearresteerd omdat hij een groot aantal wetenschappelijke artikelen illegaal had gedownload. Een overijverige aanklager schraapte misdrijven bij elkaar die samen tientallen jaren cel waard waren. Begin 2013 – zijn proces liep nog – hing Swartz zich op, 26 jaar oud.

The Internet’s Own Boy is een lange documentaire over Aaron Swartz. Het verhaal wordt verteld met video’s uit zijn jeugd, en interviews met onder andere geleerden met wie hij samenwerkte en familieleden. Bij de laatsten valt op hoe stralend, bijna vrolijk, ze over hem vertellen. Passend genoeg is de film betaald via crowdfunding en is hij gratis te zien en te downloaden via de internetbibliotheek Archive.org.

    • Herbert Blankesteijn