Ongekend veelkleurig

Afgelopen weekend was in Rotterdam het North Sea Jazz Festival. Nu de herinneringen nog vers zijn, maken we de balans op. Dit zijn de beste optredens (en sommige kun je terugkijken).

Het regende favoriete momenten in een bomvol muziekweekend op North Sea Jazz in Rotterdam, zegt NRC-jazzrecensente Amanda Kuyper. Ze hoorde twee bijzondere stemmen op zondag in de Madeira-zaal. „Eerst viel zanger/pianist Daniel von Piekartz op bij de band van saxofonist Benjamin Herman door zijn relaxte vocale benadering in zacht smeltende, sentimentele stukken. De jonge Cécile McLorin Salvant nam de zaal op onthutsend sterke wijze voor zich in. Wat een buitengewoon jazztalent.”

Rapper Typhoon bouwde een onwaarschijnlijk feestje, zegt nrc.next-redacteur Peter van der Ploeg. „Zijn heerlijke nieuwe plaat, zijn waanzinnige flow – de beste rapper van Nederland.” (Het optreden vind je hier: nrch.nl/3jve)

Andere hoogtepunten waren Jon Batiste en Antibalas tijdens The Daptone Super Soul Revue, vindt NRC-recensent Leendert van der Valk. Over het ‘hard funkende afrobeat-collectief’ Antibalas: „Als die mannen eenmaal op gang zijn, zijn ze niet te houden.”

Voor NRC’s hiphop-kenner Saul van Stapele was het optreden van Outkast met gastzanger Sleepy Brown het absolute hoogtepunt.

„Direct aan het begin werd in de Maas-zaal duidelijk dat de rappers twintig jaar na hun debuutalbum Southernplayalisticadillacmuzik nog in absolute topvorm zijn.” (Het optreden vind je hier: nrch.nl/3jv7)

Daarnaast was Liv Warfield met haar ongelooflijke superstrot een revelatie, zegt Van Stapele. „De stevige funky souljams die ze bracht met de ongekend strakke blazers van Prince’s New Power Generation, bliezen het dak van de Maas-zaal af.” (Het optreden vind je hier: nrch.nl/3jv7)

NRC-kunstredacteur Sandra Smallenburg vindt Sharon Kovacs de grote verrassing. „Het is haast niet voor te stellen dat die fantastische strot uit dat kleine fragiele meisje komt.”

Popspecialist Judith Laanen denkt met plezier terug aan het wonderlijke concert van Sun Ra Centennial Dream Arkestra: „Men neme een lief oud mannetje als bandleider, een hele berg glitterpakken en spacende danseressen in dito glitteroutfits en je hebt Sun Ra Centennial Dream Arkestra. Dit móét je een keer gezien hebben.”