Nóg meer lopers past niet meer

In 2016 is de 100ste editie van de Vierdaagse. Misschien is het daarom zo druk dit jaar?

Vanochtend liepen de eerste wandelaars van de Vierdaagse over de Waalbrug bij Nijmegen. De route gaat via Bemmel en Elst naar de Waaldijk tussen Oosterhout en Lent. Foto ANP

Het aantal aanmeldingen was nog nooit zo hoog: 54.000. Dat geldt ook voor het aantal mensen dat werd uitgeloot: 8.000.

Zo’n 46.000 deelnemers met zeventig nationaliteiten uit vijftig landen begonnen vandaag aan de 98ste editie van de Nijmeegse Vierdaagse, het grootste wandelevenement ter wereld.

1 Mag iedereen deelnemen aan de Vierdaagse?

Nee dus. Of althans, iedereen mag zich opgeven, maar er moet wel eerst geloot worden. Die loting bestaat sinds 2005, toen door het toenemende aantal aanmeldingen het evenement te druk dreigde te worden. Lopers die voor minimaal de tweede keer dezelfde afstand wandelen, hoeven niet te loten. Wandelaars die zich voor het eerst in Nijmegen aanmelden, of die nooit eerder een vierdaagse uitliepen wel. Als een loper twee keer is uitgeloot, mag hij een derde keer automatisch meedoen.

2 Waarom is het aantal aanmeldingen dit jaar zo hoog?

De organisatie vermoedt dat dit komt doordat de Vierdaagse over twee jaar voor de honderdste keer wordt georganiseerd. Voor deze jubileumeditie is de loting eenmalig veranderd. Deelnemers die de wandeltocht sinds 2010 vier keer hebben uitgelopen, zijn verzekerd van deelname aan de 2016-editie. Wie minder vaak deelnam, moet loten – uitgezonderd militairen en 12- tot 15-jarigen.

3 Er is momenteel veel discussie over de loting. Waarom?

Nooit eerder werden zoveel kandidaten uitgeloot. Door het hoge aantal aanmeldingen kunnen nu te veel debutanten niet meedoen, vindt de organisatie. Er wordt nagedacht over een systeem waarin ook geroutineerde lopers loten. Die routiniers hebben dan wel weer meer kans om ingeloot te worden.

4 Waarom is er een beperking aan het aantal lopers?

Dat heeft te maken met hun veiligheid. Volgens de gemeente Nijmegen is 46.000 wandelaars momenteel het hoogst haalbare. Bij overschrijding lopen de deelnemers volgens de organisatie te veel ‘hutje mutje’ op elkaar.

De gemeente Nijmegen zegt dat wegen – vier meter breed – te smal zijn om meer mensen te laten passeren en dat er opstoppingen kunnen ontstaan. Een groter aantal wandelaars zou simpelweg niet passen. In 2016 mogen eenmalig 50.000 mensen meedoen. Hoe dat wordt opgevangen, wordt nog besproken.

5 Vanaf donderdag wordt het heel warm. Hoe wordt daarop ingespeeld?

In 2006 werd de Vierdaagse voor het eerst in de geschiedenis afgebroken vanwege de hitte. Het was toen 34 graden in de schaduw en er waren twee doden gevallen.

Zo heet wordt het ditmaal niet, maar donderdag en vrijdag worden temperaturen tegen de 30 graden verwacht. De organisatie adviseert deelnemers veel water te drinken en geen alcohol, en een pet en een sjaal te dragen. Een team bekijkt de weersverwachting van dag tot dag en geeft daar passend advies bij.

Langs de weg staan veel toeschouwers met tuinslangen en bekers water om de lopers te drenken. De organisatie heeft waterpunten ingericht en op elke afstand (30, 40 en 50 kilometer) twee posten voor medische verzorging.

    • Evy van der Sanden