Vandaag start de 98ste editie

54.000 mensen hebben zich aangemeld: een recordaantal. Daarvan mogen er 46.000 vandaag starten op de Nijmeegse Vierdaagse. Dit jaar is het de 98ste editie.

1Hoezo zijn er dit jaar zoveel aanmeldingen?

Waarschijnlijk omdat de Vierdaagse over twee jaar voor de honderdste keer wordt georganiseerd. Deelnemers die de tocht na 2010 vier keer uitlopen, zijn verzekerd van deelname. Veel mensen willen dus hun ‘vier keer’ halen, en daarbovenop zijn er natuurlijk elk jaar nieuwe gegadigden. Sinds 2005 wordt er geloot onder de mensen die voor het eerst willen meedoen, of nooit een Vierdaagse hebben uitgelopen.

2Waarom mag niet iedereen meedoen?

Volgens de gemeente Nijmegen kunnen er echt niet meer dan 46.000 mensen meedoen. Bij meer wandelaars lopen ze „hutje mutje” op elkaar, zegt de organisatie. De wegen, vier meter breed, zijn te smal voor meer mensen. De organisatie streeft naar 50.000 deelnemers in 2016 (editie 100), maar het is nog onzeker of er daarvoor genoeg aanpassingen gedaan kunnen worden.

3Het wordt toch bloedheet eind deze week?

Ja. Met temperaturen oplopend tot 30 graden Celsius op vrijdag adviseert de organisatie lopers voldoende water te drinken, geen alcohol te nuttigen en een pet en sjaal te dragen. Langs de route staan veel bewoners om lopers te besproeien met een tuinslang, en er worden veel bekers water uitgedeeld. Tot slot richt de organisatie elke dag een waterpunt in en zijn op elke afstand twee medische verzorgingsposten aanwezig. In 2006 overleden twee deelnemers op dag 1, het werd toen 33,4 graden. De organisatie verwachtte toen dat het niet warmer dan 29 graden zou worden.

    • Evy van der Sanden