Netanyahu: Hamas moet bestand accepteren, anders meer acties

De Israëlische premier Netanyahu eist dat Hamas ook instemt met een staakt-het-vuren. Foto ANP/EPA/Gali Tibbon

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft in een verklaring over het staakt-het-vuren gezegd dat een uitbreiding van de huidige operatie dreigt als Hamas niet ook instemt. Israël ging eerder vanochtend akkoord met een staakt-het-vuren.

Volgens Reuters ziet de premier in het akkoord een mogelijkheid om Gaza te demilitariseren:

“We zijn akkoord gegaan met het Egyptische voorstel om de mogelijkheid te bieden om Gaza via diplomatieke weg te demilitariseren. Dat gaat om raketten en tunnels.”

Hij waarschuwt de beweging als ze niet akkoord gaan met het bestand:

“Als Hamas daar niet mee instemt, en daar ziet er nu naar uit, dan heeft Israël internationaal gezien alle legitimiteit om de militaire operatie te verbreden en zo de rust te herstellen.”

Hamas wees vanochtend het voorstel van Egypte af. De organisatie eist dat er eerst een alomvattende overeenkomst komt voordat er sprake kan zijn van een staakt-het-vuren. Dat zou betekenen dat bijvoorbeeld Israël de blokkade van Gaza opheft en de grensovergangen met Egypte opent.

De bedoeling was dat het staakt-het-vuren vanochtend zou ingaan, maar volgens het Israëlische leger zijn er sindsdien 24 raketten op Israël afgevuurd.

Update 13.28

Een woordvoerder van Hamas zei dat Israël een luchtaanval had uitgevoerd op een appartementencomplex in het noorden van Gaza, maar Israëlische leger ontkent dit.

    • Philippus Zandstra