Elf doden bij luchtaanval in Oost-Oekraïne

Bij een luchtaanval in Oost-Oekraïne zijn ten minste negen burgers omgekomen. Dat zeggen reddingswerkers tegen persbureau AP. Bronnen binnen de regering ontkennen dat de aanval is uitgevoerd door de Oekraïense luchtmacht.

Igor Chernetsov staat bij het door een bomaanslag verwoeste appartementencomplex. Zijn vrouw kwam om bij de aanval in Snihzne, honderd kilometer ten oosten van Donetsk.
Igor Chernetsov staat bij het door een bomaanslag verwoeste appartementencomplex. Zijn vrouw kwam om bij de aanval in Snihzne, honderd kilometer ten oosten van Donetsk. AP / Dmitry Lovetsky

Bij een luchtaanval in Oost-Oekraïne zijn ten minste elf burgers omgekomen. Dat meldt persbureau AP. Bronnen binnen de regering ontkennen dat de aanval is uitgevoerd door de Oekraïense luchtmacht.

Reddingswerkers zeiden eerder al negen lichamen te hebben geborgen in de stad Snizhne, onder controle van de rebellen. Een appartementencomplex van vier verdiepingen lijkt op twee plekken te zijn geraakt. Ook een nabijgelegen huis is verwoest. Bewoners zochten na de aanval tussen het puin naar hun bezittingen.

Volgens lokale bewoners zat de regering achter de luchtaanval. Kiev ontkent dat, maar beschuldigt geen andere partij. De minister van Defensie zegt dat het bombardement niet kan zijn uitgevoerd door de luchtmacht, omdat alle vliegtuigen op het moment van de aanval aan de grond stonden.

Honderden burgerdoden

Er zijn geen betrouwbare cijfers, maar volgens AP is zeker dat vele honderden burgers zijn gedood in het nu vier maanden durende gewapende conflict tussen separatisten en regeringstroepen. Volgens autoriteiten zijn tot nu 258 militairen omgekomen en 922 militairen gewond geraakt. Gisteren zou er weer een militair vliegtuig naar beneden zijn geschoten, met daarin acht mensen. Oekraïne ziet daarin het werk van Rusland.

In de afgelopen twee weken is het territorium van de separatisten in Oost-Oekraïne door de regeringstroepen gehalveerd. Oekraïne heeft Rusland herhaaldelijk beschuldigd van betrokkenheid bij aanvallen.