Minder sliktrouw bij nieuwe kleur pil

Als de vorm of kleur van een pil verandert zijn mensen eerder geneigd hun reguliere medicatie te staken. Dat blijkt uit een Amerikaanse studie naar de therapietrouw bij hartpatiënten die statines, angiotensine-receptorblokkers, ACE-remmers of bètablokkers slikten. Als de vorm van een pil verandert onderbreekt een extra 66 procent van de hartpatiënten zijn dagelijkse medicijninname. Bij verandering van kleur, is dat een extra 34 procent. In de praktijk komt het erop neer dat van elke 45 mensen die overstappen op een middel dat er anders uitziet, er één zal stoppen. Verandering in het uiterlijk kan ook tot verwarring leiden, waardoor patiënten hun pillen dubbel innemen.

Dat schrijven onderzoekers onder leiding van Aaron Kesselheim van Harvard Medical School in een gisteren in Annals of Internal Medicine gepubliceerd onderzoek. Het onderzoek is belangrijk omdat er steeds meer goedkopere ‘generieke’ medicijnen komen die in werking gelijk zijn, maar er soms heel anders uitzien.

Dat blijkt al na een korte blik op pillbox.nlm.nih.gov. Het middel simvastatine bestaat als tabletje in de vorm van platte gele schildjes maar ook als een roze rond pilletje. De ACE-remmer lisinopril kan eruit zien als een witte vijfhoekige tablet, maar ook als een steenrode ronde pil of een oranje ovaal.

De geneesmiddelenautoriteiten eisen van generieke middelen alleen dat zij dezelfde werking hebben als het toegelaten referentiemiddel. De vorm en kleur van pillen beschouwt de FDA als „esthetische factoren”, die geen invloed hebben op de werking. Maar, voert Kesselheim aan, nu blijkt dat het uiterlijk de therapietrouw kan beïnvloeden, is het gerechtvaardigd dat de FDA eist dat fabrikanten meer lijn brengen in vorm en kleur van gelijkwaardige middelen.

„Het is moeilijk te zeggen of de uitkomsten van dit Amerikaanse onderzoek ook van toepassing zijn op Nederland” , zegt Marcel Bouvy, hoogleraar Farmaceutische patiëntenzorg in Utrecht. „Mensen gaan hier meer naar een vaste apotheek, en vergoedingen spelen een kleinere rol. Anderzijds blijkt uit enquêtes die wij hebben gedaan onder apotheekpersoneel dat elke apotheker wel een voorbeeld kan oplepelen waar het fout gaat bij het vervangen van een geneesmiddel. Overigens wordt vaker genoemd dat patiënten geneesmiddelen dubbel gaan gebruiken dan dat zij stoppen.”