Manager van bouwbedrijf Bam ontslagen na zelfverrijking

Een manager van Bam bestelde liften bij een leverancier waar hij zelf belangen had.

Een manager van bouwbedrijf Bam heeft zich schuldig gemaakt aan zelfverrijking. Een woordvoerder van Bam heeft de berichtgeving daarover in het Algemeen Dagblad en vakblad Cobouw vanochtend bevestigd. Toen de zaak aan het licht kwam, is de werknemer op staande voet ontslagen.

De 44-jarige manager werkte bij de divisie Bam Materieel. Hij bestelde bouwliften bij een bedrijf waarbij hij zelf belangen had. Ondertussen had Bam exclusieve afspraken met een andere liftleverancier, ANC-Raxtar. Bam zou zijn bouwliften daar afnemen, zo was de afspraak.

Begin dit jaar troffen werknemers van ANC-Raxtar echter liften van een concurrent aan op een bouwplaats waar Bam aan het werk was. Het daarop volgende onderzoek wees uit dat de manager zichzelf heeft verrijkt door liften te bestellen bij het bedrijf waar hij zelf bij betrokken was.

De kwestie heeft geleid tot een conflict tussen Bam en de benadeelde liftleverancier ANC-Raxtar. Er bestaat een „verschil van inzicht” over de geleden verliezen, zegt de woordvoerder van Bam. Volgens het bouwbedrijf heeft ANC-Raxtar zo’n 300.000 euro omzet misgelopen. De winstmarge op dat bedrag wil Bam „ruimhartig vergoeden”. De liftleverancier zegt veel meer schade te hebben geleden: 970.000 euro. Dat zegt directeur John Blok van ANC-Raxtar tegen Cobouw. Het bedrijf overweegt juridische stappen.

Bam heeft een nieuwe gedragscode opgesteld, blijkt uit de uitgave van personeelsblad BAMbreed van deze maand. Het document „geeft aan waar wij bij Bam voor staan en hoe wij ons gedragen ten opzichte van opdrachtgevers, zakenpartners, onze omgeving en onze collega’s”, licht bestuursvoorzitter Nico de Vries toe.

Ook krijgen alle Bam-werknemers dit jaar een onlinetraining, waarin ze dilemma’s krijgen voorgelegd op het gebied van onder meer belangenverstrengeling.