Daders roof Kunsthal moeten 18,1 miljoen euro betalen aan verzekeraar

De vier Roemeense hoofddaders van de roof in de Rotterdamse Kunsthal moeten verzekeraar Lloyds 18,1 miljoen euro betalen. Dat heeft de rechtbank in Boekarest gisteren bekendgemaakt. Dit is het bedrag dat is uitgekeerd aan de Triton Foundation, eigenaar van de zeven kunstwerken die in 2012 werden gestolen. Volgens de advocaat van de verzekeraar wordt het lastig het bedrag te innen. „Het zijn arme mannen. We zullen beslag leggen op hun bezittingen en de rest van hun leven proberen we maandelijks 30 procent van hun inkomen te innen.” Twee verdachten waren al veroordeeld, gisteren kreeg Adrian P., een van beide inbrekers, 6 jaar en 8 maanden. Twee medeverdachten kregen twee jaar. De moeder van hoofdverdachte Radu D. zou de werken van onder anderen Picasso, Matisse, Monet en Gauguin hebben verbrand. Die zaak loopt nog. Een man die probeerde de werken voor de rovers te slijten, kreeg een boete van 10.000 euro. De advocaten gaan tegen de straffen in beroep. (NRC)