Loyaliteit thrillerschrijver Rollins vorstelijk beloond

James Rollins (Foto Wikipedia)

De Amerikaanse thrillerschrijver James Rollins ontvangt van zijn uitgeverij William Morrow liefst 15 miljoen dollar voor zijn komende vier boeken, zo rapporteert de New York Times.

Een uitzonderlijk hoog bedrag, dat volgens de Amerikaanse krant doorgaans alleen voorbehouden is aan politici die hun memoires schrijven of aan sterren die een openhartig boek uitbrengen.

Rollins ontvangt het bedrag voor vier nieuwe boeken in de zogenaamde Sigma-serie, een bestsellende reeks over een militaire eenheid die onderzoek doet naar wetenschappelijke vraagstukken en ingezet wordt om naderende rampen in de kiem te smoren.

Rollins (1961) is al vanaf zijn debuut in 1999 verbonden aan William Morrow, een imprint van HarperCollins. In die vijftien jaar groeide hij gestaag uit tot een populair auteur. Van de 20 boeken die Rollins schreef zijn er momenteel in de VS ruim zes miljoen exemplaren in druk, terwijl ook 36 buitenlandse uitgevers Rollins’ werk op de markt brengen.

Dat Rollins ondanks zijn succes niet overstapte naar een andere uitgeverij wordt nu beloond. De hoofdredacteur van William Morrow noemt Rollins “a real homegrown success story” en zegt dat het in bezit hebben van zijn backlist een erg belangrijke factor is voor het neerleggen van het hoge bedrag. Opvallend genoeg waren er geen andere uitgeverijen in de race om de diensten van Rollins vast te leggen.

    • Sebastiaan Kort