Juncker gekozen door Europarlement, nu officieel EU-Commissiechef

Foto Bloomberg / Jock Fistick

Jean-Claude Juncker is door het Europees Parlement gekozen tot nieuwe voorzitter van de Europese Commissie. Dat meldt persbureau AFP. Een meerderheid van de Europarlementariërs stemde, zoals verwacht, voor de aanstelling van de Luxemburger als opvolger van de Portugees José Manuel Barroso.

Juncker werd eind juni door Europese regeringsleiders aangewezen als voorzitter van de Commissie. Toen was al bekend dat in het Europees Parlement hoogstwaarschijnlijk een meerderheid te vinden was voor zijn benoeming. Omdat de christendemocraten als grootste partij uit de bus kwamen tijdens de Europese verkiezingen, mocht hun kandidaat de leiding van de commissie opeisen. Het Parlement, waar de Duitse sociaaldemocraat Martin Schulz als voorzitter mocht aanblijven, moest alleen nog formeel akkoord gaan.

Vragenvuur in EP

De afgelopen dagen werd de 59-jarige voormalig premier van Luxemburg door de parlementariërs onderworpen aan een vragenvuur. Daar sloeg hij zich geduldig doorheen, schreef NRC-correspondent Stéphane Alonso vorige week (€).

Voor een man die tijdens de recente EU-verkiezingen nog door het slijk werd gehaald als ‘een man van het verleden’ en een ‘dinosaurus’ maakt Jean-Claude Juncker een energieke, ja opgewekte indruk. Met een mengeling van onderkoelde humor en bijtend sarcasme (“Ik kan geen illusies over de EU verliezen, want ik heb er geen meer”) slaat de opvolger van José Manuel Barroso zich al dagen geduldig door een barrage aan vragen van de afzonderlijke fracties van het Europees Parlement.

Vooroordelen over ‘dinosaurus’ Juncker

Hoewel het kort na de Europese verkiezingen in mei vrij snel duidelijk was dat Juncker, eerder eurogroepvoorzitter, de meest kansrijke kandidaat was voor de functie, werd zijn benoeming overschaduwd door een felle anti-campagne van de Britse premier David Cameron. Hij vond de Luxemburger te eurofiel en federalistisch en dreigde zelfs met een Britse exit uit de Europese Unie. Cameron wist echter weinig leiders te overtuigen, met uitzondering van de minister-president van Hongarije, Viktor Orbán.

De hevige discussie over Juncker ging gepaard met een hoop vooroordelen over de man. Deze oude anti-Britse federalist zijn geen idee hebben wat er bij de ‘gewone mens’ speelt. Maar dat de Luxemburger van de natiestaat afwil, is nonsens, schrijft correspondent Caroline de Gruyter vandaag in NRC Handelsblad (€). En hoewel de Luxemburger geregeld botst met de Britten, heeft hij “meer voor de Britten gedaan dan menig ander”.

Hoe Schulz zijn droom aan Juncker gaf

De benoeming van Juncker ging op alle vlakken niet van harte, bleek eerder uit een reconstructie in NRC van Alonso en De Gruyter (€). In zijn eigen christendemocratische fractie was niemand echt enthousiast over hem. En zelf wilde hij eigenlijk ook niet.

Maar de ontmoeting van socialist Schulz met Juncker, direct na de verkiezingen, was cruciaal. Het voorzitterschap van de Commissie was een droom van Schulz, maar die spatte na de bekendmaking van de verkiezingsresultaten uiteen. Al snel ‘vermant de Duitse voorzitter van het Europees Parlement zich en feliciteert hij zijn christen-democratische rivaal’.

Schulz nodigt hem uit op zijn kamer in het Europees Parlement en ontkurkt vervolgens een fles sekt. De twee mannen klinken. Schulz belooft alles te doen om Juncker de Commissiebaan te bezorgen. Juncker antwoordt, geroerd: “Du bist ein echter Europäer.”

Lees de reconstructie (€): Hoe de man die niemand wilde het toch werd