Helden in de knel

Ned. 1, 21.15-21.45u

„Een gewonde plek in mijn ziel die nooit meer heelt.” Zo beschrijft Marcel zijn gevoel over de tijd dat hij op de ambulance werkte. Hij kan de beelden nog goed voor zich halen en beschrijft verschrikkelijke ongelukken. De brand in café De Hemel in Volendam in 2001 ervaart Marcel als één van de zwaarste nachten in zijn carrière. Hij gaat terug naar de plek waar hij slachtoffers behandelde. „Ouders van gewonde kinderen trokken me alle kanten op, ik moest uit vijfentwintig kiezen wie ik eerst zou helpen”.

Helden in de Knel, uitgezonden door WNL, is een serie van zes portretten van hulpverleners die na een reeks traumatische gebeurtenissen uiteindelijk zelf hulp nodig hebben. Politieagenten, ambulancemedewerkers en brandweerlieden die psychische en fysieke klachten hebben ontwikkeld komen aan het woord. Marcel voelde zich vaak onbegrepen. „Mensen vergeten dat er een mens achter de hulpverlener is, dat het geen robot is”. Marcels zoon Rik heeft ondanks de ervaringen van zijn vader zelf ook de ambitie om op de ambulance te gaan werken, al is hij zich er inmiddels goed van bewust wat voor impact het werk op een mens kan hebben.

    • Meriël Meijs