Het is een vreemde Tour

Twee keer vallen, één gebroken scheenbeen: nu Contador heeft opgegeven, fietst er geen enkele oud-winnaar meer mee in de Tour.Ook voor Mollema gaat het dit jaar allemaal wat stroever.

Alberto Contador wordt bijgestaan door Bjarne Riis, ploegleider van zijn ploeg Tinkoff. Contador besloot uiteindelijk af te stappen. Hij brak zijn scheenbeen na een val.
Alberto Contador wordt bijgestaan door Bjarne Riis, ploegleider van zijn ploeg Tinkoff. Contador besloot uiteindelijk af te stappen. Hij brak zijn scheenbeen na een val. Foto AP

Op vijfhonderd meter van de finish op Planche des Belles Filles zien honderden wielerfans op een groot scherm dat de Spanjaard Alberto Contador (Tinkoff) opgeeft. Ze klappen. Uit respect voor de enige oud-winnaar van de Tour die nog in koers was, na de eerdere opgaves van de Luxemburger Andy Schleck (Trek) en de Brit Chris Froome (Sky).

Contador, die nooit uitviel in de tien eerdere grote rondes die hij reed, had veel pech in de afdaling van de Petit Ballon. Eerst kwam hij ten val zonder grote fysieke gevolgen. Maar door een vreemd incident was zijn reservefiets niet beschikbaar. De fiets in kwestie stond op het dak van de ploegleiderswagen van Tinkoff, die aangesneld kwam na de val van de kopman. Maar bij het passeren van de Belkin-auto bleef het stuur van de reservefiets haken in het stuur van een fiets die bij Belkin op het dak stond. Het gevolg was dat de fiets van Contador op de voorruit van de Belkin-auto klapte en in tweeën brak. „Dat was flink schrikken”, luidde het commentaar van Belkin-ploegleider Merijn Zeeman, die achter het stuur zat.

Nu zijn eigen reservefiets gesneuveld was, kon Contador verder op de fiets van zijn Ierse ploeggenoot Nicholas Roche. Lekker is dat niet – de fiets van een profrenner staat altijd precies op maat afgesteld, en de fiets van een ploeggenoot voelt altijd anders aan. Nog geen twee kilometer na zijn eerste val lag Contador weer op de grond. Volgens Belkin-renner Bauke Mollema viel hij over een „randje in de weg”. In het peloton hadden de renners elkaar nog gewaarschuwd voor dat plekje. Contador stapte weer op zijn fiets, maar na zo’n drie kwartier gaf hij alsnog op. Achteraf bleek dat hij had doorgefietst met een gebroken scheenbeen.

Nibali’s klassering is riant

Door het uitvallen van Contador, en eerder al Froome, is de Tour zo goed als beslist. Maar het zou de Italiaan Vincenzo Nibali tekortdoen om zijn riante klassering – meer dan twee minuten voorsprong op de Australiër Richie Porte (Sky) – uitsluitend toe te schrijven aan het wegvallen van zijn concurrenten. Gisteren heroverde hij de gele trui op de Fransman Tony Gallopin (Lotto) met een aanval op de slotklim die niemand kon pareren.

Een vreemde Tour is het, die in niets lijkt op die van vorig jaar. Om te beginnen vanwege het weer: toen was er alleen maar zon, nu alleen maar regen. Maar vooral vanwege de volstrekt andere hoofdrolspelers. Van de topvijf van het eindklassement van vorig jaar komt niemand meer in aanmerking voor een goede klassering in deze editie. Froome en Contador liggen eruit met gebroken ledematen; de Colombiaan Nairo Quintana doet dit jaar niet mee; de Spanjaard Joaquim Rodríguez staat 68ste, op bijna een uur van Nibali; en de Tsjech Roman Kreuziger (Tinkoff) werd door zijn ploeg buiten de selectie gehouden wegens twijfels over zijn bloedpaspoort.

Alle kansen, zou je zeggen, voor de nummer zes van vorig jaar: Bauke Mollema. Maar ook de 27-jarige Belkin-renner ervaart dat het ene jaar het andere niet is. Vorig jaar betoverde hij de natie door een tijdlang tweede te staan in het klassement. In de Pyreneeën ging hij met de besten mee omhoog, zijn tijdrit was uitstekend en hij won nog enkele minuten op zijn concurrenten in een waaieretappe. Slechts door ziekte viel hij uiteindelijk nog een paar plaatsjes terug in het klassement.

Hopen op Mollema’s verbetering

Dit jaar gaat het allemaal wat stroever voor Mollema. Zijn ploegleiders zeggen elke dag dat het goed is gegaan met hun kopman, maar hun schetsen zijn altijd een beetje positiever dan de werkelijkheid. Zo uitten ze voorafgaand aan de kasseienetappe naar Arenberg nog de hoop dat Mollema tijd kon winnen op zijn concurrenten; achteraf waren ze blij dat hij slechts twee minuten had verloren op Nibali. Bergop zit Mollema steeds net in een later groepje dan verwacht. Op de eerste rustdag staat hij tiende in het klassement, op iets meer dan vier minuten van de klassementsleider.

Zelf zei Mollema na afloop, in de mist op de top van Planche des Belles Filles, dat zijn twaalfde plek in de etappe ook hemzelf een beetje tegenvalt. „Ik had niet echt de versnelling in de benen. Het was afzien. Twaalfde is niet heel goed natuurlijk, maar ik heb de schade weten te beperken.” Een positieve noot is dat Mollema zijn doelstelling, één plaatsje hoger eindigen dan vorig jaar, nog niet uit zijn hoofd hoeft te zetten. Zijn achterstand op de nummer vijf, Gallopin, bedraagt minder dan een minuut. Het is hopen op verbetering in de Alpen.