Israël keurt voorstel voor staakt-het-vuren goed; Hamas niet

Israëlische soldaten nabij de grens met de Gazastrook. Een Egyptisch voorstel voor een staakt-het-vuren is door Hamas afgewezen.
Israëlische soldaten nabij de grens met de Gazastrook. Een Egyptisch voorstel voor een staakt-het-vuren is door Hamas afgewezen. Foto ANP / EPA / Atef Safadi

Israël heeft het Egyptische voorstel voor een staakt-het-vuren goedgekeurd, maar Hamas blijft tegen. Volgens de Palestijnse organisatie is het een plan van ‘knielen en onderwerping’.

Tijdens een vergadering van het Israëlische veiligheidskabinet is het voorstel vanochtend goedgekeurd, aldus Reuters. Het staakt-het-vuren moet om 09.00 uur lokale tijd ingaan. Het voorstel is zowel voor als na de beslissing van Israël door Hamas afgewezen. Wel zegt de organisatie dat er ‘beweging’ is.

Update 10.20: na het akkoord van Israël zijn er volgens het leger weer raketaanvallen uitgevoerd door militanten in Gaza. Drie raketten zijn afgevuurd op Israël. Daarbij zijn geen slachtoffers gevallen, aldus AP.

NRC-correspondent Leonie van Nierop over de stap van Israël:

“Dat Israël akkoord gaat met een staakt-het-vuren ligt voor de hand; het kan zijn doel – ‘de terroristische infrastructuur in Gaza vernietigen’ – niet bereiken zonder afschuwelijk bloedvergieten. Israël kan dus eigenlijk geen klare overwinning behalen. Het stoppen van de raketten uit Gaza is met een wapenstilstand wel een haalbare optie. Het offensief van 2012 werd ook na acht dagen gevolgd door een staakt-het-vuren.”

Dat Hamas in de richting van een staakt-het-vuren gaat bewegen, lijkt aannemelijk:

“Ook Hamas kan deze oorlog niet winnen - het is militair gezien veel zwakker dan Israël. Het wil een wapenstilstand echter wel als overwinning kunnen verkopen. Er moet dus iets tegenover staan, zoals het openen van de grens met Egypte.”

Geen voorstel ontvangen

Aanvankelijk leek het er nog op dat het staakt-het-vuren ook kans maakte bij de Palestijnen. Hamas zou echter geen officieel voorstel hebben ontvangen. De organisatie eist daarnaast een alomvattend akkoord, en niet enkel een staakt-het-vuren. De gewapende tak van de beweging, Ezzedin al-Qassam, volgde volgens AFP later met een afwijzing en dreigde met een verheviging van de strijd.

Egypte had het plan gisteravond gelanceerd. Het plan zou eerst voorzien in een pauze van 12 uren, waardoor beide partijen kunnen praten over het conflict.

Eilat bestookt

De Amerikaanse president Obama steunt het plan van de Egyptenaren. Diens minister van Buitenlandse Zaken John Kerry sluit vandaag een negendaagse reis door Europa en Azië af. Hij zou hebben overwogen om vervolgens naar Israël en Egypte door te reizen om een diplomatieke oplossing te bewerkstelligen, maar ziet daar volgens AP nu van af.

De beschietingen gingen deze nacht ondertussen door. De Israëlische plaats Eilat is bestookt door drie raketten waarbij volgens de Israëlische veiligheidsdiensten vier mensen gewond raakten. De raketten zijn vermoedelijk afgevuurd door islamitische militanten in de Egyptische Sinaï. Israël voerde 25 luchtaanvallen uit op doelwitten in de Gazastrook. Volgens Palestijnse hulpdiensten zijn daarbij twee doden gevallen.