‘Hamas gebruikt burgers om raketten te beschermen’

Israël en Hamas beschieten elkaar al een week met raketten. Vooral aan Palestijnse kant vallen veel burgerslachtoffers. Dat is volgens Israël de schuld van Hamas zelf. De gevolgen van vier bombardementen.

Foto’s AFP, Reuters

Honderden woonhuizen in de dichtbevolkte Gazastrook zijn de afgelopen week doelwit geweest van luchtaanvallen van het Israëlische leger. Volgens de Verenigde Naties is meer dan 70 procent van de slachtoffers burger. Vanochtend stond de Palestijnse dodenteller op 187 (onder wie 39 kinderen, 24 vrouwen en 11 bejaarden). Gaza telt 1.390 gewonden.

Israël zegt dat het enkel en alleen Palestijnse strijders en ‘terroristische infrastructuur’ aanvalt. Dat er vooral burgerslachtoffers vallen, wijt premier Benjamin Netanyahu aan Hamas, dat de Gazastrook bestuurt en vandaar raketten op Israël vuurt. Daarbij kunnen overigens ook burgerslachtoffers vallen. Aan Israëlische zijde vielen tot nog toe echter geen doden.

„Er is een verschil tussen ons”, zei Netanyahu tegen buitenlandse media. „Wij gebruiken een raketafweersysteem om onze burgers te beschermen en zij gebruiken hun burgers om hun raketten te beschermen. Hun strijders vuren vanuit huizen. Deze huizen zijn eigenlijk commandoposten van het leger van Hamas en Islamitische Jihad. Dat is waar ze hun beveiligde communicatie hebben, hun wapenopslag, raketten, landkaarten et cetera. Wij gaan die huizen natuurlijk geen immuniteit geven en dus moeten we ze aanvallen. En we proberen burgerslachtoffers te beperken als dat kan.”

Het Israëlische leger zegt dat het regelmatig onschuldige bewoners waarschuwt met telefoontjes, sms’en en zelfs waarschuwingsraketten. Gazanen zeggen dat er vaak te weinig tijd is om te vluchten, of dat waarschuwingen uitblijven. Vanwege elektriciteitstekorten zijn veel telefoons ongeladen. Vanwege het overbelaste netwerk komen sms’en vaak later binnen – nadat de aanval heeft plaatsgevonden. In Gaza is de overheersende gedachte: we zijn allemaal doelwit. Niemand is veilig.

    • Leonie van Nierop