Opinie

    • Marcel van Roosmalen

Geen gedoe voor gokverslaafden

In de papieren Telegraaf mocht verslavingsdeskundige Bas Brons als woordvoerder namens AGOG – ‘Anonieme Gokkers & Omgeving Gokkers’ – tekeergaan tegen het wetsvoorstel van staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid & Justitie) om het online gokken te legaliseren.

De nieuwe wet zou ongunstig uitpakken voor gokverslaafden.

„Je gaat in een slijterij toch ook geen flessen jenever meegeven aan een jongen die stomdronken binnen komt strompelen?”

Een paar jaar geleden bezocht ik een paar bijeenkomsten van de AGOG.

De anonieme gokverslaafden zaten in een cirkel in een zaaltje van de Jellinek-kliniek in Amsterdam-Zuid.

Om maar niet te gokken, hadden ze de meest vergaande maatregelen genomen: bankpassen doorgeknipt, partners en/of ouders ingelicht met alle gevolgen van dien, de routes naar het werk waren aangepast opdat ze onderweg maar geen gokhallen zouden passeren.

Er was er zelfs een die zijn baas had gevraagd om voorlopig maar geen salaris te betalen.

Zaten ze daar te wachten op de rondvraag, en de dorstigen met een bekertje heet water op schoot ook nog op het theezakje dat werd doorgegeven. „Hoe was de week?”

„Ja, ik had denk ik toch wel een kutweek”, zei een keer een trambestuurder. „Terugval gehad.”

Met lijn 10 passeerde hij dagelijks meerdere malen twee gokhallen en een casino en met de keer werd het verlangen groter.

Na zijn dienst was hij als een uitgehongerde naar een van die plekken gerend, de geldlade onder de arm. Alles op, weg, foetsie.

Als iemand hem geld kon lenen, graag, hij wilde zijn baan behouden, maar aan geld lenen deden ze niet bij AGOG.

Een ander, altijd in pak, kondigde aan een tijd niet te komen omdat hij met de vrouw door Amerika ging trekken – „Meevallertje gehad, niet gokgerelateerd” – en zat er een week later toch weer.

Terugval, wist iedereen.

Twee dagen voor vertrek was de nieuwe creditcard voor tijdens de reis gekomen.

De vrouw was wel weg, maar niet naar Amerika. En zo was er iedere week wel iemand met een verhaal, het een nog ongeloofwaardiger dan het ander.

Geholpen zijn de gokverslaafden niet met die nieuwe wet, maar het scheelt wel veel gedoe, want gegokt wordt er toch, en het is wel fijn dat ze daar straks Fred Teeven de schuld van kunnen geven.

    • Marcel van Roosmalen