‘Euroscepticus’ Hammond nieuwe Britse minister van BuZa

Philip Hammond arriveert vanochtend op Downing Street.
Philip Hammond arriveert vanochtend op Downing Street. Foto Reuters / Suzanne Plunkett

De Britse minister van Defensie, Philip Hammond, volgt William Hague op als minister van Buitenlandse Zaken.

Onze correspondent Titia Ketelaar in een reactie:

“Hammond (58) staat bekend als een euroscepticus. Hij zei vorig jaar dat als de EU niet verandert, hij voor een Brexit zal stemmen. Hij vindt wel dat er onderhandeld moet worden. Hammond zit sinds 1997 in het Lagerhuis namens het kiesdistrict Runnymede and Weybridge.”

Twitter avatar titia_k Titia Ketelaar Gisteren nacht van lange messen, nu ochtend van benoemingen. Verwacht wordt dat Cameron aantal vrouwen promotie geeft

Hague treedt na vier jaar terug als Britse minister van Buitenlandse Zaken. Ook verlaat hij na 29 jaar het Lagerhuis. David Cameron is bezig met zijn kabinetsherschikking. Hij nam gisteren afscheid van 15 ministers, staatssecretarissen en onderministers. Zo’n herschikking is niet ongewoon in Groot-Brittannië. De premier wil daarmee vaak zijn partijboodschap nog steviger uitdragen, aldus onze correspondent.

Ketelaar:

“Cameron moet wel. Met nog tien maanden te gaan is duidelijk dat als hij de parlementsverkiezingen wil winnen, hij niet alleen moet voorkomen dat de eurosceptische UKIP-ers stemmen wegsnoepen (vandaar dat de meest rechtse ministers als Theresa May en Michael Gove nog zitten), maar vooral dat hij vrouwelijke kiezers moet trekken. Die kunnen de doorslag geven in 2015, maar noemen desgevraagd door opiniepeilers Cameron “incompetent” en “pretentieus”, en vinden het kabinet te mannelijk.”

Michael Fallon volgt Hammond op als minister van Defensie.