Eerste Israëlische dode sinds oplaaien conflict Hamas

Een Israëlische vrouw kijkt naar een beschadigde deur. Een door Hamas afgevuurde raket landde in de zuidelijke stad Sderot. Reuters / Nir Elias

Een Israëlische burger is omgekomen door een raket uit de Gazastrook. Dat zegt het Israëlische leger. Het is de eerste dode aan Israëlische zijde sinds het conflict een week geleden oplaaide.

De islamitische groepering Hamas heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor het lanceren van de raket, die insloeg op een gebied nabij de grens met Gaza. Het slachtoffer is volgens de Israëlische politie een man in de dertig. Hij bracht voedsel naar soldaten bij de noordelijke grensovergang met Gaza.

Volgens de politiewoordvoerder zijn tot nu toe meer dan elfhonderd raketten afgevuurd vanuit Gaza op Israël. De meesten werden onderschept. Sinds eind vorige week zijn er vijftien Israëliërs gewond geraakt.

Aan Palestijnse zijde vonden bijna tweehonderd mensen de dood. Onder de slachtoffers zijn tientallen kinderen.

Netanyahu: meer geweld

Israël gaat de bombardementen op Gaza intensiveren, zo heeft premier Netanyahu gezegd. Israël zal daarbij “veel geweld” gebruiken. Netanyahu:

“Het had de voorkeur genoten dit diplomatiek op te lossen, en dat is wat we hebben geprobeerd te doen toen we het Egyptische voorstel voor een staakt-het-vuren accepteerden, maar Hamas laat ons geen andere keuze dan onze campagne tegen hen uit te breiden en te intensiveren.”

Egypte stelde Israël en Hamas, dat de dienst uitmaakt op de Gazastrook, deze week voor een staakt-het-vuren af te kondigen. De Israëlische regering ging akkoord, maar Hamas weigerde het geweld te staken.

Onderminister ontslagen

Netanyahu heeft vandaag zijn onderminister van Defensie ontslagen, zo melden Israëlische media. Danny Danon bekritiseerde de premier vanwege zijn beslissing akkoord te gaan met een Egyptisch plan voor een staakt-het-vuren. Ook minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman uitte kritiek op de premier. Danon overschreed voor Netanyahu echter een grens door te zeggen dat Hamas Israël vernederd heeft en Israël zijn wil oplegt.

Gaza zonder water

Honderdduizenden Gazanen zitten zonder water doordat het water- en rioleringssysteem door Israëlische luchtaanvallen is beschadigd. Volgens internationale hulporganisaties zal de hele Gazastrook in een paar dagen een ernstig tekort aan water hebben. De infrastructuur in Gaza is door het conflict ernstig beschadigd: volgens de VN zijn minstens 560 huizen verwoest.

Lees ook: ‘Strijd in Gaza: de oorlog tussen Israël en Hamas in cijfers’

    • Mirjam Remie